Најновије вести

ДОК БРАНИМ СВОЈ НАРОД, НЕ ПЛАШЕ МЕ КУРТИЈЕВА ДОБАЦИВАЊА

 Без обзира на безобразно добацивање Куртија и Бисљимија, њихове гримасе, стрељање погледом, нисам дозволила да ме деконцентришу. Имала сам у глави само једно – да нисам ту сама, да се борим за мој напаћени народ на КиМ, да су њихове очи упрте у мене и нашу делегацију на челу са председником Вучићем и да знам шта и кога браним. Нема дилеме да је Приштина спремна у намери да изазове нове сукобе и протеривање Срба са КиМ – рекла је Данијела Вујичић, народни посланик и координатор Управљачког тима за успостављање ЗСО

 

 

Десет година Приштина избегава да формира Заједницу српских општина, осмишљавајући начин да минимизира значај ЗСО у свим деловима од имена, статута, управљачког тима до овлашћења. Поред тога, националистичком реториком Аљбин Курти изазива сталне инциденте на терену нападом на Србе и српску имовину, а 2. маја у Бриселу се обрушио непримереним речником на координаторку Управљачког тима за успостављање Заједнице српских општина Данијелу Вујичић, која о свему наведеном говори за „Јединство”.

  • Као координатор Управљачког тима за успостављање ЗСО, како оцењујете одбијање власти у Приштини да формирају ЗСО у складу са договореним принципима?

Једностране одлуке Приштине, ратнохушкачка реторика и константно одбијање формирања ЗСО у складу са договореним принципима доводе читав процес дијалога у питање. Непоштовање договорених обавеза од стране Приштине читав дух и смисао процеса дијалога доводи у питање. Србија је испунила своје обавезе и 10 година чека формирање Заједнице српских општина и, јасно је да Прштина не жели дијалог, мир и договор, већ очигледно инсистира на томе да једностраним потезима изазове непримерену реакцију Срба. Управљачки тим се приликом израде нацрта статута стриктно држао задатих оквира, а то су: 4 споразума договорених у дијалогу, европска повеља о локалној самоуправи, европских стандарда и европске праксе, уз стриктно поштовање члана 2 Општих принципа који јасно дефинише надлежности и посебност ЗСО, са чим се Приштина сложила и на исти Споразум обавезала.

  • Има ли икаквог смисла Бриселски споразум, уколико се не поштује његова суштинска тачка за опстанак српског народа у покрајини?

Нема. Београд је прихватио Бриселски споразум управо због ЗСО која је кључ опстанка српског народа. Подсећам, од 15 тачака Бриселског споразума у 6 тачака је дефинисана ЗСО са својим надлежностима која је најреалнији облик институционалне заштите српских националних, верских, културних интереса, као таква је потребна нашем народу. ЗСО уређује права и надлежности општина са већинским српским становништвом на КиМ.

  • Европски званичници се декларативно залажу за успостављање ЗСО. Пошто сте Ви Приштевка, одрасла са Албанцима и добро их познајете, да ли су они у стању да се супротстављају онима од којих зависе?

Наравно да нису, нити то могу. Али је очигледно да у делу међународне зајднице имају подршку за своја непочинства. Нема сумње да ће у догледно време, нисам оптимиста да прецизирам и кажем у скорије, доћи до формирања ЗСО након 10 година, и мислим да у овом тренутку то није питање, али је питање у каквом облику. Из разлога јер Приштина има подршку да игнорише ЗСО која је SUI GENERIS тражећи неке моделе који се не уклапају у концепт договорених споразума нити у 22 тачке Општих принципа.

  • Плаши ли Вас нелегално преузимање функције градоначелника у четири општине на северу, од стране оних за које нико није гласао?

Питам се где је нестало међународно право, европске повеље о праву на избор и шта је то због чега су основна начела демократије тако грубо погажена над једним народом. Одлуком да се нелегални и нелегитимни избори одрже и одлуком да један једини изашли бирач буде и градоначелник је пораз здравог разума, демократије, али и победа силе, неправде, тираније.

  • Има се утисак да Курти реториком и провокацијама жели да изазове сукобе…?

Нема дилеме да је Приштина спремна у намери да изазове нове сукобе и протеривање Срба са КиМ. Недавно је Курти опет потврдио да не жели мир, већ сукобе, једностраним захтевом супротном дијалогу да се отвори за саобраћај главни мост на Ибру, што су осудили и сви међународни представници. Срби са КиМ желе мир, да живе своји на своме, поред комшија Албанаца, али неодговорни политичари из Приштине томе не доприносе.

  • Шта се то тачно десило у Бриселу 2. маја и на који начин Вас је Курти вређао?

Док су Курти и Бисљими вређали, Лајчак и Борељ су ћутали. Нису реаговали на недолично понашање (овог двојца) из Приштине. Све време су ћутали, ниједног тренутка нису зауставили такво понашање, пре свега према женама, јер смо професорка Јелена Беловић и ја биле једине жене. Ћутали су и кад је Бисљими, не гледајући у мене, већ у њих, на крају излагања безобразно рекао: „Сад је завршила, нека иде”, што је јако недолично и непримерено. На такво њихово понашање је бурно реаговао председник Вучић, па је у сали настао мук. Али, без обзира на њихово безобразно добацивање, гримасе, стрељање погледом, нисам дозволила да ме деконцентришу. Имала сам у глави само једно – да нисам ту сама, да се борим за мој напаћени народ на КиМ, да су њихове очи упрте у мене и нашу делегацију на челу са председником Вучићем и да знам шта и кога браним. Р. Комазец

Подели на: