Најновије вести

Док је Куртија неће бити ЗСО, ни дијалога: Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, у интервјуу за “Новости”

Очигледно је да Куртија не занима дијалог, очување мира, постизање компромиса, што је још једном потврдио и прошле недеље у Бриселу када је одбио да разговара са председником Вучићем. Он верује да има капацитет да нас присили да поступамо супротно српским државним и националним интересима, односно да нема обавезу да се о било чему договора са Београдом, али то је само његова фантазија.

 

 

Дијалог је једини начин да се нормализује однос Београда и Приштине, испуне постигнути споразуми и реше бројни проблеми на терену. Режим у Приштини одбија дијалог, јер очигледно рачуна да на располагању има и неке друге опције које се углавном своде на једностране и насилне одлуке, као и прогон Срба, нарочито са севера Покрајине. Председник Вучић, нити било ко од нас, ни најмање није одушевљен да разговара са Куртијем, али у дијалогу смо зато што је то наш посао. Иако је наша страна без проблема прихватила директне разговоре са Приштином, Курти је одбио. Да ли се уплашио Вучића или није желео да разговара – тај одговор зна само Курти.

Ово је у разговору за “Новости” рекао директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, говорећи о још једној пропалој рунди дијалога.

– Како коментаришете то што Приштина поставља услове за наставак преговора који су противуставни, траже и потписе?

– Њихови захтеви су покушај да се од Београда изнуди де јуре признање једнострано проглашене независности тзв. Косова. Ми разговарамо у Бриселу уз посредовање ЕУ управо зато што не подржавамо амбиције приштинских сепаратиста, већ међународно право и српске интересе. Кад имате дијалог, онда разговорате, а не постављате ултиматуме и не правите од важног и осетљивог процеса предизборни шоу. Јасно је свима да је Курти изашао са тзв. предлозима да избегне дијалог.

– Мислите ли да ће ЕУ након рунде на високом нивоу променити став и оштрије наступити према Приштини?

– У ЕУ добро знају ко је Курти. Немају они илузија о њему, али очито ни интерес да на било који начин обуздају тог човека, иако је свима очигледно колику претњу по стабилност региона представља. Не верујем да ће у скорије време према њему применити некакав драстичнији притисак. Након последње рунде дијалога на високом нивоу, ЕУ и високи представник Борељ су јасно рекли да је одговорност на Куртију, јер је одбио учешће у дијалогу. То је позитиван искорак Брисела.

– Да ли смо сада дошли у ситуацију да кажемо да је дијалог вољом Приштине заправо и прекинут и можете ли да учините било шта са Бисљимијем да процес оживи?

– Дијалог није мртав док год постоји неко ко жели да разговара, а спремност Београда је неупитна. Куртијева деструктивна политика и презрив однос према дијалогу су непремостива препрека делотворном процесу. Приштина не жели било какав конструктиван однос са Београдом, а та врста бахатости и безобзирности одлика је и њиховог односа према српском народу на КиМ.

– Верујете ли да ће ЗСО икада бити формирана?

– Не верујем да Курти намерава да дозволи формирање Заједнице српских општина, јер концепт друштва у којем једна евидентно угрожена група треба да добије чврсте институционалне гаранције својих права, директно је супротан његовим шовинистичким замислима. Ипак, не можемо тренутно да знамо да ли ће албанска популација на КиМ, можда у неком тренутку изнедрити умереније политичке снаге са којима ће бити могуће разговарати на конструктиван и продуктиван начин, као и какав ће бити развој геополитичких околности у свету. Наше је да будемо стрпљиви. Верујем да ће доћи време за праве преговоре.

– Наш народ на КиМ стално је на удару Приштине. Страхујете ли да би могао да се понови погром?

– Изузетно смо забринути за тежак положај Срба, свакодневно су изложени Куртијевом терору, од забране транспорта српске робе, лекова, нелегалне експропријације, наметања лажних градоначелника на северу, до произвољних и противправних хапшења Срба. Погром, попут оног 2004. године, није могућ, јер је Србија, под вођством председника Вучића, чврсто решена да то не дозволи. И Курти је схватио да му боље иду и пролазе перфидније методе пузећег етничког чишћења, заснованог на политици сталног застрашивања и терора која би за последицу требало да има постепено исељавање српских породица. Свет постаје све нестабилнији и морамо да будемо на опрезу.

– Какве су шансе да се постигне помак око динара, с обзиром на то да Приштина хоће да протера нашу валуту?

– Политичкој структури на чијем је челу Курти смета све што представља Србију у Покрајини и чињеницу да је српски карактер КиМ неизбрисив. Он би, да може, најрадије потезом гумице избрисао сваки помен Србије и Срба. На Видовдан су екстремисти кидисали на српске тробојке. Динар, којим се на КиМ плаћа од времена Немањића, један је од симбола Србије и то Куртија узрујава. Иза забране динара не крије се никаква финансијска логика, то је део процеса рушења сваког присуства Србије. Ако се томе дода и чињеница да Срби на КиМ не могу да у својим местима подижу плате, пензије и социјална давања, која им сваког месеца уплаћује Србија, јасно је да је противправна одлука донета да би се додатно притиснуо српски народ. Београд никада неће оставити српски народ на цедилу и зато смо обезбедили алтернативне начине подизања новца. У дијалогу нећемо престати да тражимо најповољнија решења.

Подели на: