Дом културе у Грачаници представио програм за осму недељу

Дом културе у Грачаници је за осму недељу ограниченог кретања и ванредног стања, изазваног епидемијом вируса корона, припремио богат програм културно-уметничког садржаја, који ће бити представљен на званичној Фејсбук страници ове установе.

 

Заинтересовани посетиоци моћи ће данас да погледају снимак концерта Симфонијског оркестра и Хора Радио телевизије Србије одржаног у порти Манастира Грачаница у оквиру манифестације „Видовданско песничко бденије“.

Представљање ликовних уметника са Косова и Метохије наставља се сутра разговором са сликаром Звонком Павличићем из Пећи, професором на Катедри за урбанизам и пројектовање на Факултету техничких наука у Приштини-Косовска Митровица.

О његовом сликарском опусу, поетским определењу и актуелном раду, са њим ће разговарати Небојша Јевтић, историчар уметности, и Маја Тодић, сликар.

Представа „Велики рат на Косову и Метохији 1914–1918. – Једини пут“, на репертору ће се наћи у среду 6.маја, на Фејсбук страници и на Јутјуб каналу Дома културе.Радња представе је специфично усмерена на све важне догађаје из Великог рата и ослобођење Косова и Метохије.

У представи учествују: глумци Народног позоришта у Приштини са седиштем у Грачаници, глумци Српског позоришта из Гњилана, Ансамбл „Венац“, хор музичке школе „Стеван Мокрањац“ и хор „Симонида“ из Грачанице.

Преко линка ће се посетиоцима фејсбук странице Дома културе обратити Цветко Станојевић глумац Српског позоришта из Гњилана.

У четвртак, 7.маја, посетиоци Фејсбук странице Дома културе моћи се да погледају два документарна филма под називом „Нојева барка“ и „На путу за повратак“.

Документарни филм „Нојева барка“ аутора Стефана Стојковића и Николе Живића нас у наративној форми кроз шест минута трајања, кадровима и нарацијом, води из света нетакнуте природе која испуњава живописне кадрове који одузимају дах, до оних постапокалиптичних предела који су производ људске непажње и сужене свести када је у питању очување животне средине.

Аутори овог филма шаљу снажну поруку да уколико не очувамо нашу животну средину, нећемо очувати ни нашу будућност.

Документарни филм „На путу за повратак“ ауторке Јасмине Стојковић говори о покушају расељених Срба да се врате у Мушутиште и спречавање њихових комшија Албанаца у томе.

Овај документарац освојио је прво место на Фестивалу документарног филма Графест 2016. године.

Преко линка ће се посетиоцима фејсбук странице Дома културе обратити Соња Благојевић Ђекић дугогодишњи селектор и један од оснивача Фестивала документарног филма и телевизијских форми – Графест.

Љубитељи седме уметности моћи да погледају и игране филмове ,,Краљ комедије” и ,,Сантитос” из књиге “52 идеална филмска викенда” режисера Милутина Петровића.

Промоција збирке песама “Срне и ране” Милана Михајловића у издању Српске књижевне задруге из Београда, на програму је у петак, 8.маја.

Главни уредник СКЗ Драган Лакићевић је о овој књизи записао:„Реторски спев Срне и ране, могао би се читати у кључу древних фресака и плачева – побожних форми старих епоха чије духовне смерове наслеђују и савремени монаси и савремени песници.”

На промоцији ће говорити др Александра Тмушић, др Зоран Недељковић и мр Живојин Ракочевић.

Дани викенда, 9. и 10. мај резервисани су за Школу балета.

Никола Кораћ, наставник Школе балета, припремио је нове видео лекције.

Часови балета биће емитовани и на каналима телевизије КИМ и Пулс.

Сви програми почињу у 18 часова на Фејсбук страници Дома културе.

У протеклих седам недеља програми Дома културе имали су неколико десетина хиљада посетилаца.

Подели на: