Најновије вести

Дом писаца Косова и Метохије

У Грачаници представљена издавачка делатност УНИД ”Панорама-Јединство” између два Видовдана

 

Најстарија издавачка кућа на Косову и Метохији УНИД”Панорама-Јединство” и ове године је у склопу Видовданских свечаности својим поштоваоцима, љубитељима лепе писане речи, представила своју издавачку делатност између два Видовдана. Било је то више него пријатно дружење уз стихове родољубиве и љубавне поезије објављене у најновијем броју часописа ”Стремљења”.
О издањима поменуте издавачке куће публици у Грачаници говорили су главна уредница и директорица УНИД”Панорама- Јединство” Рада Комазец, сарадник и председник уређивачког колегијума часописа, песник, Радомир Стојановић, новинар и публициста Ђорђе Јевтић.
Подсећајући да је у Римско доба изганство било тежа казна него смртна пресуда , Рада Комазец је нагласила да ”Јединство” и његови запослени сведоче да изгнанством не престаје све и да се сваким даном треба борити.
-Уколико уз јасно видело – луч, бакљу или буктињу – ходате и по помрчини и стрмом путу, уз све ломове, недаће, ратове, економске и друге санкције, нећете пасти и наћи ћете излаз. Управо тако хода ”Јединство” и његова издавачка делатност већ осам деценија. Ово је наша територија и овде смо на своме, само пар километара од куће. А иза наше куће стоји богата традиција вредна поштовања, предан рад, професионална сарадња са ауторима, квалитет, национална одговорност, чување језика и писма као темеља идентитета народа, рекла је Комазец и додала:
Иако је време нових технологија књиге остају непроцењиво богатство и национално добро, а наш издавачки концепт био је и остаје публиковање ствараоца са косметских простора. Не постоји значајнији писац и књижевник на КиМ а да није објављивао у нашој издавачкој кући. Све то потврђује и импозантан број највећих и најзначајнијих награда и признања које смо добијали свих протеклих деценија. Јер, квалитет је основни критеријум ”Јединства”а језик и писмо основ идентитета.
Говорећи о једном од најстаријих часописа у земљи Радомир Стојановић је казао да је због своје отворености и квалитета он је постао дом свих писаца Косова и Метохије. Часопис постоји више од шест деценија, подсетио је Стојановић и истакао да сама та чињеница најбоље сведочи о његовом квалитету и дуговечности.
Стојановић је присутнима у грачаничком Дому културе говорио и о, како је рекао, великим делима издавачке куће ”Панорама –Јединство”, а то су: ”Сведочења и тумачења” аутора Ђорђа Јевтића и ”Тмина и празнина” младог песника Жарка Миленковића.
О Радославу Златановићу и Јордану Ристићу, односно о њиховим књигама објављеним у протеклој години – ”Велика недеља” и ”Косовски дух” – говорио је новинар и публициста Ђорђе Јевтић.
Према Јевтићевим речима, Јордан Ристић је један од најзаслужнијих што је установљена књижевна награда са његовим именом, и што је са групом истомишљеника покренуо процес судске рехабилитације знаменитог писаца у Окружном суду у Београду који је маја 2008. године донео решење о рехабилитацији Григорија Божовића. Када је реч Радославу Златановићу, Јевтић сматра да је он један од утемељивача српског стваралаштва и издаваштва на КиМ.
Окупљенима у читаоници Дома културе у Грачаници која носи име познате косовске песникиње и новинарке ”Јединства” Даринке Јеврић, стихове је говорио Алекса Мирић, ученик Грађевинско саобраћајне школе Приштина-Грачаница.

М.Ч.

Подели на: