Допремила помоћ  за Нову годину и Божић Србима на Косову и Метохији

Француска хуманитарна организација „Солидарност за Косово“ 48 пут  у акцији

 

Као и ранијих година, крајем децембра месеца, на Косово и Метохију је пристигла група од оосморо хуманитараца из Француске, окупљених око хуманитарне организације ,,Солидарност за Косово“. У оквиру традиционалног Божићног конвоја, 48. по реду, у прва два дана су обишли места у Метохији у којима има српског народа, посебно српске деце, и поделили поклоне у обући, одећи, играчкама и школском прибору. Финансијска вредност помоћи која се тренутно дистрибуира у више места износи 62.000 евра.

Иако је оснивач и покровитељ ове организације већ 15 година Француз Арно Гујон, он није дошао на Косово и Метохију са екипом, јер су му косовске власти октобра прошле године забраниле улазак на Косово.

Међутим, према речима Николе Гргића, Србина из Париза, који је већ годинама у овој организацији, волонтери (шесторо Француза и два Србина) су на Косово и Метохију стигли без проблема, и акција је у прва два дана текла по плану:

-Прва станица нам је био Лепосавић, потом смо обишли манастир Грачаницу, а већ сутрадан смо дошли до манастира Високи Дечани. Из Дечана смо се упутили у села Бање, Црколез и Суво Грло, а ево сада смо у Ораховцу и Великој Хочи.

Док су се деца у Ораховцу и Великој Хочи радовала поклонима: играчкама, ципелама, дуксу, свескама… Никола Гргић нам је казао да није до сада било никаквих проблема и да све иде по плану, јер је на терену ,, уиграна екипа“:

-Неких већих проблема није било, све иде сасвим добро пошто је ово увежбана екипа. Нас шесторо смо већ долазили, а сад су ту први пут две девојке Францускиње. Оне су на почетку биле мало уплашене, стрепеле су од тога шта их чека на Космету, али су се и оне сада уклопиле у тим и све је у реду. Арно није са нама, ал често се чујемо са њим.

Никола нам је рекао да их деца свуда радосно дочекују:

-Деца се радују, највише се радују играчкама, ту су осмеси, загрљаји, леп доживљај за нас.

Сем манастира Грачанице и Дечана, хуманитарци ће посетити и Призрен и ноћити у манастиру Светих Архангела. У Призрену има неколико породица које сваке године помажу.

Никола је додао да је њиховом доласку на Косово и Метохију претходио дуг рад у Француској јер је помоћ прво требала да се прикупи:

-Иза нас је дуг рад да се помоћ сакупи и велики труд. Неки од нас су били задужени да зову фирме које су нам давале робу, да исту припреме, попакују, али кад смо на крају све средили и донели… то је највеће задовољство. И наравно, уз све то ми смо ту да поручимо српском народу да није сам, већ да има неко у далекој Франсцуској ко мисли на њих. И ако Арно није ту, ми смо ту и доћићемо следеће године.

Спречен да дође на Косово и Метохију, Арно Гујон је преко друштвених мрежа послао поруку Србима на Косову и Метохији:

– Наш циљ је да на делу покажемо да солидарност није испразна реч, и зато наши волонтери током пет дана пружаће у сваком дому сву љубав и солидарност које осећају према житељима енклава.  Та морална подршка се не мери новцем, али је значајна колико и материјална помоћ.  У овим празничним данима, кад се усамљени људи осећају још усамљенијим и заборављени још заборављенијим, она је можда и значајнија. Зато већ 15 година без престанка долазимо на Косово и Метохију.

Коментаришући забрану уласка на Космет, Арно је додао:

-Иако нисам физички присутан, моје срце и моје мисли су са њима. Са волонтерима који су напустили свој комфор и узели одмор у својим фирмама да би дошли на Косово. Са пријатељима из Грачанице који их воде по енклавама као прави домаћини и показују им српско гостопримство. Са децом и њиховим родитељима који живе у забаченим селима у која сам раније увек радо навраћао. Са свим Србима са Космета, који не одустају упркос свему. Моје срце је са свима њима од самог почетка, само што оно куца још јаче данас, кад знам да су они тамо, а ја овде.  Оливера Радић

Подели на: