Најновије вести

Др Елек: Епидемиолошка ситуација у српским срединама на КиМ компликована

На северу Косова и Метохије, велики је број пацијената са тешком клиничком сликом. У КБЦ у Косовској Митровици на лечењу је 100 пацијената. Директор КБЦ др Златан Елек поручује да је вакцина једини излаз из овакве ситуације.

 

 

Тренутна епидемиолошка ситуација у српским срединама на Косову и Метохији је компликована, како каже др Елек, због броја оболелих који је и даље висок.

Доктор Елек каже да од 100 пацијената, који се налазе на болничком лечењу, 52 је на кисеоничкој потпори а 4 пацијента су на респиратору.

“Већином се ради о старијим пацијентима, мада у последње време има и младих који се не јаве на време лекару, већ се јављају у 7-8 дану када се болест искомпликује и када је потребно хоспитално лечење”, каже директор КБЦ Косовска Митровица др Златан Елек.

Он истиче да имунизација за сада протиче добро и да је све више грађана са севера КиМ заинтересовано за вакцинацију.

“У прошлој недељи владало је велико интересовање за Спутњик вакцином. Ову вакцину примило је и 150 здравствених радника. Оно што је добро је да имамо феноменалну организацију, захваљујући Канцеларији за Косово и Метохију имамо организован превоз до Рашке уз медицинску пратњу, тамо имамо свој пункт за вакцинацију. Захваљујући Влади Србије и председнику Александру Вучићу имамо довољан број вакцина, чак можемо вакцину да бирамо. До сада је вакцинисано 4 000 лица”, каже др Елек.

Лекари апелују на грађане да поштују препоручене епидемиолошке мере и да искористе привилегију коју нам пружа држава Србија, вакцину, јер само тако можемо изаћи као победници у борби са Корона вирусом.

Подели на: