четвртак, 30. марта 2023. | 15:06
Најновије вести

Драган Вујичић и „Зрно рата“

Медија центар „Одбрана“ објавио још једну књигу са ратном тематиком на Косову.

 

Новинар „Вечерњих новости“, Драган Вујичић, ратни репортер са ратишта на простору бивше СФРЈ а потом и са Косова и Метохије објавио је крајем прошле године књигу под насловом „Зрно рата“ у издавачкој кући Медија центра „Одбрана“ у оквиру библиотеке „Војна књига“ и едиције Сведок. Књига је штампана у Војној штампарији, Београд. За настанак ове књиге Вујичић је посебно захвалан начелнику Одељења за издавачку делатност „Војне књиге“, књижевнику Мирославу Тохољу, који га је и подстакао да састави збир разговора са војницима, пуковницима и другим учесницима рата које је упознао на Косову, о чему му је често причао, што је Вујичић и урадио па је тако настала књига „Зрно рата“.
Шта и кога не смемо заборавити
Значајну улогу у настанку ове књиге има и пуковник у пензији Милутин Филиповић Фића којег Вујичић признаје за коаутора. Филиповић је познат као компјутер Приштинског корпуса и аутор му је посебно захвалан за успостављање многих контаката, јер је Филиповић у току НАТО агресије обављао дужност помоћника Команданта Приштинског корпуса за персоналне послове, Команданта гарнизона Приштина и руководиоца групе Приштинског корпуса команде.Захваљујући се пуковнику Филиповићу, Вујичић је на самом почетку књиге написао: „ Када човек упозна Фићу, јасно му је зашто НАТО није имао шансе против наше војске на Косову и Метохији.
Књига „Зрно рата“ је предложена за књигу године издавачке куће“ Одбрана“. Састављена је од 50 прича ауторових саговорника међу којима су војници, пуковници, генерали, лекари, цивили… чије су животне приче представљене на 288 страна. Већ по насловима тих врхунски обрађених, репортерски обликованих прича, уочљиво је да је ова књига и сведок и оптужница са свим потребним догађајима, именима, делима и неделима.
-Књигом “зрно рата” аутор је подигао споменик
Косовским јунацима, пре свега неустрашивим борцима
Треће армије. На челу колоне јунака и мученика је пуковник
Вељко Ловре, следе генерал Божидар Делић, командант Српске ратне јединице, па генерал Лазаревић, Стојимировић, али и Николај Виторович Стасков, маршал Алексејев. Нижу се подвизи данас заборављених хероја и хероина,
заставника Добривоја Стојановића, лекара Горана Здравковића, Ив Ен Прентис, Симониде, Слађане Станковић, Марије Милић,Радмиле Анђелковић, низа војника и цивила…..Ова књига подсећа шта и кога не смемо нипошто заборавити, каже се у поговору.
Сведочења у борби против НАТО агресије
У књизи је вештим пером аутора, топлим и патриотским приступом, забележено потресно сведочење наших бораца и других учесника у крвавим догађајима против НАТО агресора и шиптарских терориста. У педесет аутентично испричаних прича, најбројније су оне, које су доживљене на Косову и Метохији.
На страницама књиге, помињу се имена и описују доживљаји стотине живих и мртвих цивила и бораца наше војске, а међу њима су најбројнији они који су били у саставу легендарног Приштинског корпуса и славне треће Армије.
Поред војника, резервиста, добровољаца и старешина свих чинова, забележене су и приче више од 10 генерала, међу којима и три начелника генералштаба.
Поговор књиге је написао, омиљени професор реторике
у Војној гимназији, Мр Божидар Рогановић, кога се и у његовој
деветој деценији живота са високим уважавањем и пијететом сећају његови ученици, међу којима су многи и јунаци књиге “Зрно рата”.
Занимљива је и једна подударност коју је открио Драган Вујичић, а реч је о извиђачима Драгутину Матићу, познатом као „око соколово“ из првог светског рата и Дарка са Косова чије су слике једна уз другу узете за насловну страну књиге „Зрно рата“. Вујичић каже да су оба извиђача рођена на истој планини, да су им судбине прилично идентичне јер су обојица снајперисти, обојица изабрали да буду челни извиђачи…
С.Ђукић

Подели на: