Најновије вести

Дрецун: Ако Приштина не дозволи гласање 3. априла тешко можемо говорити о наставку дијалога

САД и ЕУ су пропустиле прилику да натерају Приштину на рационално понашање и омогуће гласање на референдуму и сада је тешко очекивати да ће премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти одустати од намере да спречи одржавање избора на КиМ 3. априла. Ако Приштина онемогући изборе тешко се може говорити о наставку дијалога, рекао је за РТС председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

 

 

Председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи пре пар дана је на свом Твитер налогу написала “Република Косово стоји уз Украјину”. Понуђени су и добровољци који би се борили на страни Украјине у евентуалном сукобу са Русијом. Недуго после тога, уследио је одговор за Османијеву када је украјински амбасадор у Албанији Володимир Шкуров рекао да признање Косова није на дневном реду нити ће бити у догледно време.

“То је комичан покушај Вјосе Османи да издествује признање тзв. Косова. То је врло озбиљно питање за Украјину, са којом ми имамо одличне односе. Трагичан сукоб на релацији Украјине и Русије ми не гледамо једнострано и надамо се да ће се то разрешити на миран начин”, поручио је Милован Дрецун.

Како каже Дрецун, Приштина нуђењем добровољаца у евентуалном скукобу наставља да мешетари, јер већ дуже време покушава да се представи као балкански штит од Русије и њиховог, како кажу, “малигног утицаја” на овај регион.

С друге стране, Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду саопштила је да је важно да грађани на Косову и Метохији, са правом гласа у Србији, могу да учествују на изборима које је Србија најавила за април. Ипак, власти привремених приштинских институција нису дозволиле да на КиМ буде спроведен недавни референдум о изменама Устава Србије.

“Основно демократско право је да људи гласају, да бирају и буду бирани. САД су требале да натерају Приштину на рационално понашање још приликом одржавања референдума. Сада је тешко да ће Курти да одустане од намере да онемогући одржавање избора”, сматра Дрецун.

Председник скупштинског Одбора за КиМ сматра да су посете Мирослава Лајчака и Габријела Ескобара Приштини и Београду само још више унела нејасноћа када је реч о формирању Заједнице српских општина.

“Главни резултат Лајчака и Ескобара је уношење још веће нејасноће, јер Ескобар с једне стране прича о заштити Дечана, поштовању права на изборе и формирању ЗСО, а онда имплицира нове разговоре о ЗСО. Ту је и наводна изјава Лајчака током затворених разговора у Приштини да је ЕУ на истом становишту САД, а то није тачно. ЕУ би требало да је статусно неутрална и први Бриселски споразум треба да се имплементира. Модел ЗСО постоји и не треба тражити нови. Ми смо у другом делу формирања ЗСО, али Приштина већ две година одбија да размотри статут”, објашњава Дрецун.

Ако Приштина онемогући изборе 3. априла тешко се може говорити о наставку дијалога, истакао је председник скупштинског Одбора за КиМ.

Када је реч о изгласавању неповерења Влади у Црној Гори Дрецун каже да то политички компликује ситуацију и дестабилизује ту нама блиску земљу.

“Потпуно је јасна изборна воља већине грађана Црне Горе, али се бивши режим бори да опстане и бави се политичким мешетарењем. Не сме да се дозволи повратак ДПС-а на власт, јер је тај режим потпуно обесправио српски народ у Црној Гори и својим негативним деловањем делује дестабилизуће и на саму државу Србију преко криминалних организованих група”, рекао је у гостовању на РТС-у Милован Дрецун.

Подели на: