Најновије вести

Дрецун: Без промене става Приштине не очекујем напредак у дијалогу

Остало је још седам дана до ванредних парламентарних избора које је расписала Приштина. Суштински је значајно да српски народ сачува јединство што се искључиво може постићи преко Српске листе како би имали своје представнике у привременим институцијама у Приштини, рекао је за РТС председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун. Истиче да су избори значајни и да се види у ком правцу ће да иде расположење приштинских политичара када је реч о дијалогу Београда и Приштине.

 

Судећи по изјавама које дају лидери косовских Албанаца Милован Дрецун не очекује напредак у дијалогу Београда и Приштине.

“Ако неко најављује да ће тражити ревизију Бриселског споразума у делу везаном за успостављање Заједнице српских општина или порукама да ће се дијалог завршити међусобним признањем, онда ту нема дијалога”, рекао је гостујући у Јутарњем дневнику Милован Дрецун.

Према његовим речима, Приштина се нада да ће притисак да се преусмери на Београд пре свега због промене администрације у Вашингтону.

“Београд неће ни под којим условима признати ту лажну државу Косово и ако је циљ Албанаца да искључиво иду у том правцу у евентуалном наставку разговора са Београдом онда не видим било какву могућност да се постигне решење”, рекао је Дрецун.

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију каже и да су билатерални односи Београда са Вашингтоном, Берлином, Паризом у константном успону, док је позиција Приштине пољуљана због хапшења Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других што даје, како каже, “маневарски простор да одбацимо покушаје Приштине да притисцима издејствује такозвано међусобно признање које нити је на дневном реду нити може бити”.

“Решење мора да буде специфично, али за иновативна решења су потребни храбри политичари са визијом, а ја их сада не видим на приштинској страни”, рекао је Дрецун.

 

Подели на: