понедељак, 20. фебруара 2023. | 12:28
Најновије вести

Дрецун: Истрага како су ветерани ОВК дошли до документације

Специјализовано тужилаштво за злочине ОВК на КиМ је закључило да оно што су ветерани ОВК објављивали може озбиљно да угрози даљи процес, да се сведоци застрашују и да је могућа одмазда над њима, каже председник скупштинског Одбора за КИМ у прошлом сазиву Милован Дрецун.

 

 

Имајући у виду искуство из Међународног кривичног суда за бившу Југославију у Хагу, како је навео, шватили су колика је опасност за коначан ишод процесуирања одговорних за злочине ОВК.
“По мени ће сада Специјализовано тужилаштво да спроведе истрагу да се утврди како је документација дошла у посед ветерана ОВК, да се види ко је то урадио, зашто је урадио и да се казне одговорни”, рекао је Дрецун за ТВ Пинк.
Он је додао да је Специјализовано тужилаштво брзо одреаговало да спречи даље покушаје ометања извршења правде и да су послали поруку да ће бити санкционисани за такво деловање.
“Ово је једна веома осетљива фаза у читавом процесу суђења за злочине које је починила терористичка ОВК, суђења која тек треба да почну. Цео процес утврђивања истине и кажњавања одговорних је ушао у осетљиву фазу, када је подигнута прва потврђена оптужница”, навео је он.
Дрецун је подсетио на суђење Рамушу Харадинају када су сведоци на чудан начин нестајали и да ће бити интересантно да се види шта ће Специјализовано тужилаштво да уради да би охрабрило сведоке.

Подели на: