понедељак, 20. фебруара 2023. | 05:49
Најновије вести

Дрецун: Још једна седница, а не “Дан Д”

О бруталној акцији косовских специјалних јединица на северу Косова и Метохије, хапшењу и нападу на особље Мисије УН поново ће се говорити, овога пута у Њујорку. Тај догађај биће у центру пажње заседања Савета безбедности где ће бити разматран извештај генералног секретара Уједињених нација о раду Унмик. Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун сматра да је добро што ће Србија имати прилику да укаже на бруталну употребу силе у циљу застрашивања Срба на северу Косова, али не очекује загласје међу сталним чланицама Савета безбедности.

 

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који Србију представља на седници, указаће на потребу сталног разматрања питања Косова и Метохије на седницама Савета безбедности и на неопходност да Унмик остане ангажован на доследном спровођењу задатих циљева.

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је то још једна од седница Савета безбедности а не ‘Дан Д’ где ће све заинтересоване стране изнети мишљење о ситуацији на Косову и где се кључни чиниоци по обичају неће сложити.

“Добро је да се у континуитету разматра ситуација на Косову у СБ јер је било покушаја да се то питање потпуно избаци из агенде седница СБ”, објашњава Дрецун.

Србија ће имати прилику да говори о неодговорном понашању Приштине која покушава да блокира наставак дијалога, насилним упадима на север Косова. Реч је о тешко наоружаним специјалцима који уз прекомерну упоребу силе и готово увођење ратног стања застрашују и изазивају српски народ, објаснио је Дрецун.

“Питање је какав ће бити наступ осталих чланица СБ када је реч о пребијању руског држављанина, припадника Унмика, иначе ће лов на представнике УН широм света бити отворен. Ако се буду понашали тако што ће и на овом пољу да се деле по припадности то неће бити добро јер ће ти људи који раде при УН бити у ситуацији да свако може да их пребија и хапси а то ће обесмислити улогу УН”, каже Дрецун.

Према његовом мишљењу Кфор је био дужан да реагује без обзира како се тумачи да ли је реч о специјалним полицијским снагама или не.

Када је реч о последњим у низу хапшења Срба, председник скупштинског одбора за КиМ каже да то само показује колико смо били у праву када је реч о примању Косова у Интерпол.

“Да је Косово постала пуноправна чланица Интерпола имали бисмо ситуацију у којој би они подизали стотине хиљада потерница за људима српске националности. Јер Приштина ће на сваки начин покушати да парира оптужницама специјалног тужиоца које ће изнети на видело размере злочина које је ОВК починио”, сматра Дрецун.

Због тога ће и Србија покренути кампању којом би међународну јавност упознала са бруталним етничким чишћењем које је извршено над српским народом на КиМ, рекао је Милован Дрецун.

Подели на: