Најновије вести

Дрецун: Континуирани су покушаји да се се угрози опстанак Срба на КиМ

Како су државном и војном врху предочиле српске безбедносне службе, Срби на Косову биће наредних дана мета организованих провокација и напада Албанаца у циљу стварања нестабилности.

 

 

С друге стране, председник Александар Вучић поручио је да неће бити нових “Олуја” и погрома Срба са КиМ, објавила је на свом порталу ТВ Пинк.

Како је најављено из Брисела, специјални представник Европске уније за дијалог Србије и Косова Мирослав Лајчак наредне недеље посетиће Београд и Приштину, а у понедељак 12. октобра информисаће министре спољних послова земаља чланица Еу, први пут у свом мандату, о томе шта је до сада постигнуто у оквиру обновљеног дијалога.

Континуирани су покушаји да се српски народ маргинализује, обесправи, да му се угрози опстанак, а самим тим и комплетан национални корпус, оцењује бивши председник Одбора за КиМ Скупштине Србије Милован Дрецун.

“На КиМ су етнички мотивисани инциденти стални, али када је реч о информацији да су обавештајне службе упозориле државни врх, узео бих је са резервом јер долази из медија. Овакве информације се деле у тајности, а ако нешто жели да се каже јавно, онда о томе отворено говори државни или војни врх”, каже Дрецун.

Истиче да су напади на децу најтежи облик угрожавања, али и да нема дилеме да би Албанци желели да доврше етничко чишћење.

“Чини ми се да ситуација није толико драматична да бисмо требали да прихватамо оцене да Албанци спремају некакву масовнију акцију на северу КиМ. Приштина има капацитет силе са својим специјалним јединицама, може да провоцира и изазива насиље, малтретира Србе, али мислим да нема политичког капацитета због јако нестабилне ситуације међу Албанцима, а и зато што су присутне јаке стране активности од стране Вашингтона и ЕУ. Важно је да ми одреагујемо смирено, да инсистирамо на наставку дијалога, али пре свега на реализацији ЗСО”, каже Дрецун за Пинк.

Заједница српских општина, како додаје, треба да буде један од корака ка постизању свеобухватног споразума. Србија, каже, треба да уради све да се међу Албанцима зауставе екстремисти.

“Ипак, највише по овом питању могу да ураде сами Албанци и они који су највише одговорни за очување мира и безбедности – Кфор”, каже Дрецун.

Председник Матице Албанаца Србије Демо Бериша каже да смо сви осетљиви на децу и да су се већи инциденти и ескалацике дешавали управо након напада на децу.

“Циљ је да се људи заплаше и да се изазову нереди, а сваки пут када Вучић стабилно и мирно реагује, са друге стране видимо дивљање. Када је реч о повлачењу америчке амбасаде, она се повукла јер су Американци шватили да је правда на Косову у овом тренутку тотално у расулу”, каже Бериша.

Подели на: