Најновије вести

Дрецун: Курти спроводи насиље над Србима због својих циљева

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је данас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти спроводи насиље над Србима на Косову, како би остварио своје циљеве – протеривање државе Србије са тог простора и приморавање српског народа да признају лажну државу Косово.

Дрецун је рекао за ТВ Пинк да је велики број етнички мотивисаних напада на српски народ на северу Косова претходних година, као и наставак угрожавања њихове безбедности део Куртијеве дугорочне политике.

“Кад погледате број упада специјалних јединица на север Косова, малтрерирање српског народа, употребу ватреног оружја, угрожавање безбедности живота српског народа, не можете да не кажете да је то смишљена дугорочна политика коју спроводе привремене приштинске институције”, казао је Дрецун.

Дрецун је навео да најновија дешавања на Косову, попут јучерашње отмице возача санитетског возила Дејана Спахића, показују да је Курти одложио примену одлуке о реципроцитету за регистарске таблице и личне карте искључиво због интервенције САД, а не зато што жели да се пронађе неко решење.

“Након прихватања Куртија да пролонгира самореализацију одлуке о личним картама и таблицама, полиција је наставила са распоређивањем на северу Косова, с заустављањем, претресањем возила и малтретирањем”, навео је Дрецун.

Дрецун каже да је све оно што се дешава претходних дана на Косову припрема терена за оно што ће уследити од 1. септембра, додајући да ће специјална полиција наставити да малтретира Србе и у наредном периоду.

Дрецун је указао и да су пре инцидената, председница тзв. Косова Вјоса Османи и Курти били на састанку код америчког државног секретара Ентонија Блинкена, те да је уверен да су добили обећање да ће имати његову подршку, али да је, каже, необично ако су већ добили подршку, зашто би САД тражила да се одложи примена мера реципроцитета.

“САД су сада ту деловале смирујуће, ако су они дали зелено светло за ово, зашто би их после смиривали”, упитао је Дрецун.

Рекао је и да је КФОР одиграо битну улогу у смиривању тензија, да је сада ситуација на Косову стабилна, али да је питање до када ће тако бити.

Подели на: