Дрецун: Куртијево понашање води ка дестабилизацији

Све што говори Аљбин Курти може да се протумачи као наговештај нових сукоба – охрабрује појединце на екстремно понашање, поспешује националну нетрпељивост, стално говори нешто што је уперено против српског народа и против државе Србије, рекао је председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

 

Kоментаришући најновије провокације Приштине у виду графита на албанском језику „Косово је Албанија“ и „Слава победницима“, који су исписани на помоћном објекту школе недалеко од Грачанице, Дрецун је рекао да је потребно много стрпљења и много упорности, али и много визије како и којим путем ићи даље.

“Када имате на челу институција некога као што је Аљбин Курти, онда не можете очекивати другачије понашање екстремиста појединаца, али и група”, рекао је Дрецун за Пинк, и додао да је онда нормално да имамо ствари као што су провокације у виду графита, рушења кућа, па и насиља.

Како каже, све што Аљбин Курти говори је политички екстремно, и додаје да он не показује никакву спремност за постизање компромиса.

“Курти диже тензију и покушава да повећа нетрпељивост, што никако није добро. Ја се плашим да ћемо ми са Аљбином Куртијем, али и са Демократским савезом Косова, имати проблема. Зато што ће њихово понашање водити даљој дестабилизацији. Порука са заставом терористичке ОВК је ратна порука која нам каже да се злочини исплате, да је ОВК прихватљива, да су они допринос некаквој борби ‘ослобођења’ Албанаца, што Србија никако не може да прихвати”, рекао је Дрецун.

Како каже, најгоре је што се спонзори једнострано проглашене независности Косова праве да не виде и не придају много значај свему томе.

“Тачи је рекао да је поносан што је био део ОВК, а тиме је заправо признао да се поноси злочинима које је починила та организација. Ако је на то поносан, онда сви имамо велики проблем. Он јесте ратни злочинац који је нажалост на слободи, и са њим такође мора да се разговара, али се ипак надам да ће се наћи на оптужницама специјализованог тужилаштва, ако буду подигнуте”, рекао је Дрецун.

Према његовим речима, и Аљбин Курти се поноси тиме, као и Демократски савез Косова и Албанци.

“Нико међу Албанцима није спреман да проговори о злочинима које је починила терористичка ОВК. Нажалост, не можемо да чујемо Албанце који ће говорити о њиховој срамоти и тако отворити пут ка помирењу са Србијом”, рекао је Дрецун.

Подели на: