Најновије вести

Дрецун: Лајчак покушава да да динамику замрлом дијалогу

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је данас да специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак посетом Приштини покушва да да динамику читавом процесу дијалога који је замро због понашања приштинске стране.

 

 

 

Дрецун наглашава и да Приштина покушава да искористи и изборе да би одуговлачила дијалог иако та два процеса не би требало да имају везе један са другим, али и да би Београд ту посету требало да искористи да упозори Лајчака да одустане од изјаве којима мотивише и охрабрује Приштину да настави са једностараним потезима.

“Предстојећи локални избори на Косову могу бити само изговор али не и реално оправдање за одуговлачење и одлагање наставка дијалога, поготово одржавање новог састанка на врху”, рекао је Дрецун и додао да Приштина очигледно користи новонасталу ситауцију да и даље пролонгира наставак разговора.

Лајчакова посета Приштини је у циљу припреме новог састанка на врху али је занимљиво, како додаје то што је нови састанак на техничком нивоу заказан тек за крај октобра.

“Ту се договарају ставри ако може да се постигне неки договор како би се верификовао на састанку на врху”, подсетио је Дрецун који је оценио да Лајчак сада жели да некако да нову динамику читавом процесу који је замро због понашања Приштине.

Рекао је да миси да би наша страна током посете Београду требало енергично да упозори Лајчака да одустане од изјаве којима мотивише и охрабрује Приштину да настави са једностараним потезима.

“Ту првенствено мислим на последњу изјаву Лајчака да је његов мандат заправо такав да треба да се заврши пуним међународним признајем Косова и успостављањем контроле на целој територији. Не знам ко му је тај мандат дао и то само може да охрабри Приштину да настави једностране потезе”, рекао је Дрецун.

Дрецун упозорава да приштински премијер Аљбин Курти поново посеже за екстремним и једностраним мерама и најављује реципроцитет.

“Мислим да све што ради у дијалогу је фингирање, није искрено посвећен дијалогу, није посвећен постизању било ког договора о било ком питању чак ни оном на којем сами инсистирају, а то је питање несталих”, рекао је Дрецун.

Са друге стране, како каже Дрецун, једина сврха онога што ради када је у питању Београд и српски народ на КиМ је оно што је Вљоса Османи рекла да заједно са партенрима на западу посебно са САД крећу да раде на новим признањима и чланству у међународним организацијама.

Циљ му је искључиво да дође до признања Косова од стране Београда и ништа друго, рекао је Дрецун.

Подели на: