Најновије вести

Дрецун: Мека моћ ЕУ пала на испиту, крајње ригидан немачки став о Косову

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за РТС да је Немачка врло енергично против става администрације Доналда Трампа да се ипак отвори могућност за постизање неког компромисног решења.

 

Милован Дрецун је, коментаришући паљење куће Србина повратника у селу код Клине, оценио да се ради о константном притиску Албанаца на Србе да се не врате.

“Шаље се порука да нису добродошли и да је прича завршена. То се најбоље постиже тако што физички угрожавате безбедност људи који реше да се врате”, указује Дрецун.

Што се тиче могућности за наставак дијалога Београда и Приштине, Дрецун је говорио о писму које се појавило у медијима, а у којем министри спољних послова Немачке и Француске позивају на моментално обнављање разговора. Дрецун оцењује да је такозвана “мека моћ” Европске уније пала на испиту.

“Видим снажан утицај Немачке, која је врло енергично против става администрације Доналда Трампа да се ипак отвори могућност за постизање неког компромисног решења, јер Немачка има крајње ригидан политички став, а то је да преко правно-обавезујућег споразума треба да се призна самопроглашена независност Косова, што Србија неће ни по коју цену прихватити”, каже Дрецун.

Са друге стране, како је додао, ако је став Француске и Немачке да се дијалог настави, морају да се створе услови за то, а то је безусловно укидање такси.

“Немачка мора да буде свесна ситуације да је Србија сада довољно ојачала да не могу да јој се диктирају и намећу решења за Космет”, каже Дрецун.

Сматра да администрација америчког председника Доналда Трампа има рационалан политички став, али да структуре “дубоке државе” нису задовољне.

“Чак и блага промена у америчком ставу наилази на страховит отпор”, примећује Дрецун.

Подели на: