Најновије вести

Дрецун: Опасност да џихадисти појачају деловање у Европи

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да је са Космета око 500 екстремиста отишло у војне редове џихадиста, многи од њих су погинули, а многи су се вратили.

“Они су враћени на Косово, јер су са Косова и отишли. Заробљене џихадисте враћају и стављају наводно под присмотру, али са друге стране постоје и они који се илегално враћају и скривају”, рекао је Дрецун.

Како Дрецун објашњава, постоје два правца према којима иду џихадисти, један је Азија, други Африка, али постоје и најаве да се очекује да ће у наредом периоду појачати своје деловање у Европи.

“У последње време имамо упозорење многих званичника да ће Европа бити центар за напад исламиста”, каже Дрецун.

Он додаје да су то људи који неће бити интегрисани у нормалном цивилном друштву, већ ће наставити са милитаристичким начином деловања ширења те радикалне идеологије и то ће се одразити на безбедност целокупног региона.

“То су људи који су оспособљени за војна терористичка дејстава, знају да рукују наоружањем, имају те међународне контакте и многи су дошли по неком задатку, а један од тих задатака је напад на цивиле, у овом случају на српске православне цивиле”, рекао је Дрецун.

Председник скупштинског Одбора за КиМ додаје да је та мрежа је изутено јака и да постоји опасност од злоупотребе.

“Постоји опасност да се џихадисти који се враћају злоупотребе за извођење неких тајних акција”, закључује Дрецун.

У ноћи између петка и суботе на Косово је враћено 110 особа из Сирије. Међу њима су, осим четири борца, и 32 жене и 74 деце, који су смештени у центар за азил.

Враћено је још деветоро деце која су изгубила родитеље у рату, саопштио је директор косовске полиције Рашит Цаљај.

Четворица бораца су на захтев тужилаштва притворени на 48 сати.

Подели на: