Најновије вести

Дрецун: Опасност од упада Приштине у Валач реална

Опасност од новог покушаја Приштине да упадне на север Косова је реална и упозорења председника Србије Александра Вучића су на месту, а то показује и појачно обавештајно деловање припадника КФОР-а у Валачу, изјавио је данас председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун.

 

 

У изјави за Тањуг, Дрецун је казао да последњих неколико дана припадници КФОР-а интензивно прикупљају информације обавештајног карактера о трафостаници Валач која се налази на подручју општине Звечан.

“То указује на могућност да се припремају једностране акције Приштине на северу Косова и да њихов циљ може да буде заузимање трафостанице Валач”, рекао је Дрецун.

Дрецун је подсетио да се преко трафостанице Валач доставља око 80 одсто електричне енергије за север Косова.

Указао је и да је 6. маја у парламенту самопроглашене државе Косово усвојена одлука којом се косовски оператор КОСТТ обавезује да у име оних грађана који живе на северу Косова, а не плаћају струју косовским привременим институцијама, он преузме на себе ту обавезу.

“У Приштини је крајем септембра било тумачење да КОСТТ нема више пара да плаћа и да би тај рок требало да истекне 1. октобра. Међутим, по одлуци која је усвојена 6. маја у парламенту у Приштини тај рок истиче 6. новембра”, рекао је Дрецун.

Због тога је, каже, тада могуће очекивати да након истека тог рока Приштина покуша да једностраним, а свакако и насилним акцијама, уз употребу специјалних јединица РОСУ, успостави контролу, односно да предузме главно електорчвориште на северу, а то је трафостаница Валач.

На питање то што је председник Вучић у контекст очекивања акција Приштине поменуо да Приштина чека Турке, Дрецун је објаснио да су власници косовске електродистрибуције неке турске компаније и да ће Турска управо због тих компанија бити заинтересована да се успостави систем наплате на северу Косова.

“Турска је сигурно једна од заинтересованих страна и сигурно постоје неке активности Турске на том плану. Милсим да је Турска та која би могла да утиче на Приштину да одустане од једностраних акција на северу, јер то не води никаквом решавању проблема већ новој дестабилизацији”, закључио је Дрецун.

 

Подели на: