Најновије вести

Дрецун: Право српског народа је да штити свој опстанак на КиМ

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да забрињавају упади специјалних јединица косовске полиција на север Косова и Метохије уз оцену да постоји опасност да Приштина изазове кризу на северу КиМ.

 

 

Дрецун сматра да у наредним данима не треба очекивати већу дестабилизацију севера КиМ јер је, како каже, у региону веома значајна америчка делегација, али да се средњорочно ”види потенцијал” да Приштина изазове кризу на северу КиМ.

”Приштина ”на мала врата” убацује што је могуће више припадника специјалних јединица на север и тиме показују да то треба да постане нешто што је уобичајено. А те специјалне јединице увек изазивају инциденте, нападају српски народ, дестабилизују ситуацију”, рекао је Дрецун за Т а н ј у г.

Он је, коментаришући појачано присуство специјалних полицијских јединица на северу КиМ, након напада на косовску полицију код Зубиног Потока, приметио да када је нападнут српски дечак у Бабином Мосту није било интервенције специјалне полиције, али да због, како каже, наводног напада на косовску полицијску службу на северу, одмах интервенишу специјалне полицијске јединице.

”Ти напади на косовску полицијску службу на северу, а било их је неколико у последње време, су јако чудни и сумњиви. Добро је што нема жртава и рањених, али као да неко прецизно планира и дозира те нападе. Ко је тај, коме одговара нестабилност на северу КиМ? Србима сигурно не, Београду не”, рекао је Дрецун.

Нагласио је да се Београд противи присуству специјалних косовских полицијских снага на северу, јер то, како каже, изазива тензије.

”Сада имате новонасталу ситуацију да ће, због наводне грађанске непослушности у септембру прошле године наши грађани на северу бити позивани на информативне разговоре, а ако се не јаве почеће хапшења због чега је Српска листа упозорила да ће покушати да спречи такав развој догађаја”, рекао је Дрецун.

Навео је да Приштина својим потезима угрожава опстанак и безбедност српоског народа на КиМ, а да је право српског народа да штити свој опстанак у јужној покрајини.

”И сва та средства, осим употребе силе и насиља над неким, а српски народ то не ради, представљају легална и легитимна средства у одбрани права на живот”, нагласио је Дрецун.

Коментаришући посету америчке делегације на челу са помоћницом америчког државног секретара за Европу и Азију Карен Донфрид Београду, Дрецун је указао на њену изјаву у Приштини да пажњу у дијалогу треба фокусирати на узајамно признање, што, како каже, Аљбин Курти покушава да наметне, а због чега нема напретка у дијалогу.

”Курти говори да се оставе по страни питања несталих, повратка протераних и да се то разматра кад се постигне узајамно признање. Сада видимо да је то била договорена тактика Приштине и САД”, казао је Дрецун.

Оценио је да такви ставови Вашингтона нису конструктивни, да не могу довести до решења и да показују да је америчка политика поново на колосеку једностраности где се, каже, Приштина подржава у свему што ради, а не уважавају се интереси Београда у решавању косметског проблема.

Подели на: