Најновије вести

Дрецун: Приштина жели да нас изигра, Лајчак попушта под притиском

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за РТС да Приштина жели да изигра Београд у преговорима и да наметне став по којем може да се разговора само о “међусобном признавању”. Чудно је што Мирослав Лајчак прихвата ту игру Приштине, указује Дрецун.

 

 

Милован Дрецун је у Јутарњем програму говорио о јучерашњим разговорима у Бриселу и истакао да Приштина не жели да разговара о ЗСО.

Сматра и да специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак попушта под притиском Приштине и покушава да иде неким другим путем који неће довести до постизање споразума.

У припреми разговора Београда и Приштине, како је подсетио, договорено је да се иде на два колосека – да се разговара о ономе што није реализовано, пре свега о ЗСО, а да се на другом колосеку разговара о економској сарадњи, питању несталих и расељених.

Дрецун каже да Приштина жели да гурне ЗСО у страну, да се постигне назови договор о та три питања и каже да је постигнут свеобухватни споразум о нормализацији и да онда само треба да се разговара о међусобном признавању.

“Српска делегација је повукла добар потез којим је предупредила ту политичку игру и рекла – ту мора да се постигне договор о ЗСО и да се договоримо прецизно када ће Заједница бити формирана, иначе нема напретка”, истакао је Дрецун.

Подсетио је да је после првог Бриселског споразума направљен споразум о Заједници српских општина, чиме су дефинисани детаљи како ће изгледати оквир, циљеви и њена организациона структура.

Такође, предвиђена је и њена посебна правна природа и да ће косовска влада усвојити директно примењиву уредбу и да се неће расправљати на уставном суду, него ће влада донети уредбу којем ће само увести ЗСО у правни поредак.

“Тактика Приштине иде у два правца”

Објашњава да тактика Приштине иде у два правца.

“Једно је да кажу да то није у складу са уставом, иако су прихватили споразум. С друге стране, Тачи уводи у причу паралелу са Републиком Српском. Заједница српских општина није замишљена да буде друга Република Српска, већ као као недостајући механизам за опстанак српског народа и његов развој”, навео је Дрецун.

Истиче да та заједница не би била потребна да су Срби били грађани равноправни са Албанцима.

Чудно је што Лајчак прихвата ту игру Приштине, указује Дрецун и додаје да је Лајчак експонент немачке политике.

“Приштина жели да нас изигра и да ову ситуацију искористи да би створила слику и да би наметнула став по којем може да се разговора само о међусобном признавању”, каже Дрецун.

Подели на: