Најновије вести

Дрецун: Приштинске власти припремају терен за даљу ескалацију на КиМ

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, оценио је данас да приштинске власти припремају терен за наставак ескалације ситуације на КиМ и да је крајњи циљ да се Србима онемогући даљи опстанак на том простору, односно да се доврши њихово етничко чишћење.

 

 

Дрецун је за ТВ Пинк навео да неће бити комплетне деескалације ситуације због политике премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и да то што тренутно нема нових интензивних хапшења на КиМ, не значи да их неће бити у наредном периоду.

“Припрема се терен за даљу ескалацију, не видим уопште да су они спремни да повуку неке потезе…Од Куртија не треба очекивати да ће формирати Заједницу српских општина, не треба очекивати да ће у потпуности повући припаднике специјалних параполицијских јединица са севера, нити да ће престати са хапшењем Срба, јер је створио услове за наставак свега тога”, рекао је Дрецун.

Казао је да приштинске власти избегавају и да одрже нове изборе на северу КиМ, те да се доносе одлуке које су штетне по интересе, опстанак и живот српског народа.

“То су одлуке попут обустављања градње зграда за социјално угрожене породице, школа за децу која су из социјално угрожених средина, обустављање градње зграде универзитета. Доносе се неке одлуке везане и за главни мост преко реке Ибар. Све одлуке су супротне интересима српског народа, ухапшени су људи, неки су ослобођени, неки не”, рекао је Дрецун.

Он је оценио да је наоружавање и опремање тзв. косовских безбедносних снага део ширег процеса који треба да “заокружи једнострану проглашену независност, односно државност самопроглашеног Косова” и да им омогући пун међународно-правни капацитет, који се стиче чланством у УН и НАТО.

“Вашингтону и Бриселу је у интересу да доврше посао. Ексобар о томе веома отворено говори, чак је недавно послао веома грубо упозорење Београду када је рекао да мора да се помири са чињеницом да ће лажна држава Косово бити чланица трансатланских организација, укључујући НАТО, и да ће бити чланица УН”, рекао је Дрецун.

 

Подели на: