Најновије вести

Дрецун: Прво хапшење Суда за злочине ОВК пресудан корак

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за РТС да је прво хапшење Специјалног суда за злочине ОВК пресудан корак и да се очекује оптужница на којој се налазе Хашим Тачи, Кадри Весељи и други.

 

Милован Дрецун је, говорећи у Дневнику РТС-а о првом хапшењу Специјалног суда за злочине ОВК, истакао да је коначно дочекана прва потврђена оптужница и да је хапшење бившег шефа обавештајаца Саљиха Мустафе пресудан корак ка кажњавању одговорних.

“До сада је било много нагађања да ли ће бити подигнуте и потврђене оптужнице, и да ли ће доћи до суђења. Видимо да се тај процес одвија. Ово је прва потврђена оптужница. Очекује се она оптужница на којој се налазе Хашим Тачи, Кадри Весељи и други”, истиче Дрецун.

Напомиње да Специјализовано тужилаштво наставља са истрагама и ради на прикупљању нових доказа, што значи да су у припреми нове оптужнице.

Дрецун сматра да је, достављањем ветеранима такозване ОВК докумената за које се сумња да потичу из Специјалног суда, компромитовани читав процес рада Специјализованог тужилаштва и да то може да утиче на будућа процесуирања и суђења за која се очекује да ће се десити.

Нада се да ће Специјализовано тужилаштво, поред процесуирања одговорних за злочине који су почињени од стране ОВК над Албанцима, процесуирати и одговорне за злочине над српским народом.

“Неће бити напретка у дијалогу без формирања ЗСО”
Што се тиче одбијања Приштине да разговара о Заједници српских општина у Бриселу, оцењује да Албанци нису искрени у разговору са Београдом и да су имали циљ да од Београда некако издејствују признање.

“Неће бити напретка у разговорима Београда и Приштиме без формирања ЗСО. Сада је одговорност Приштине да видимо да ли ће она својим понашањем евентуално чак довести до прекида разговора у Бриселу”, закључио је Дрецун.

Подели на: