Најновије вести

Дрецун: Следи дужи застој у дијалогу Београда и Приштине

Одлука Уставног суда Косова да се распишу ванредни парламентарни избори на КиМ довешће до дужег застоја у дијалогу између Београда и Приштине, сматра председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

 

 

Дрецун је за Тањуг навео да с обзиром да ће такозвана влада Авдулаха Хотија бити у техничком мандату до избора нове скупштинске већине и формирања извршне власти на Косову и Метохији, у Приштини неће постојати ни кредибилан, ни одговарајући партнер за наставак разговора, па ни о формирању Заједнице српских општина без које је немогућ напредак у евентуалном наставку разговора.

“Не верујем да било ко у Приштини сада може себи да дозволи тај политички луксуз и каже да може да разговара са Београдом, да постиже неке договоре и имплементира их. Мислим да ћемо због ове скандалозне и тешке политичке кризе на КиМ имати један дужи застој у дијалогу између Београда и Приштине”, навео је Дрецун.

Сматра да предстоји веома компликован политички период на КиМ међу албанским странкама са крајње неизвесним ишодом резултата избора који треба да буду одржани.

Према његовим речима, ако после тога извршну власт формира странка Самоопредељење, онда ће готово бити немогуће наставити разговоре са том странком, с обзиром на екстремне ставове Аљбина Куртија и странке Самоопредељење.

Дрецунм истиче да је ситуација веома тешка и да може додатно да угрози безбедност српског народа на КиМ.

Како каже, проблематично је то да ли ће и када бити подигнуте нове оптужнице против припадника ОВК-а, ко ће се на њима наћи, да ли ће се наћи неки који су сада предводници одређених политичких странака, како ће Албанци реаговати на то што су кључне личности Демократске партије Косова Хашим Тачи и Кадри Весељи сада у затвору, односно да ли ће та странка добити мање или више гласова.

“Једна веома неизвесна ситуација и готово да је немогуће прогнозирати било шта друго сем да ће странка Самоопредељење сигурно забележити добар резултат на изборима”, каже Дрецун.

Додаје да нека истраживања указују на то да ће Самоопредељење имати већину и наводи да то интригира управо због екстремних ставова те странке и због тога што су све чинили да не дође до наставка разговора између Београда и Приштине када је Курти био на челу такозване владе.

Такође, Дрецун подсећа да је та странка све чинила како би онемогућила даљи рад специјализованих судских већа.

“Следи једна веома значајна ситуација у којој ће доћи до суштинског прекомбиновања политичке сцене међу Албанцима на Косову и Метохији, а у ком правцу ће се то одвијати, остаје да видимо”, каже Дрецун.

Председник скупштинског Одбора сматра да може проћи доста времена пре него што се не формира нова извршна власт на КиМ и појашњава да до одржавања избора може проћи и до два, три месеца, а и да су политички представници Албанаца познати по томе да им је потребно много времена за формирање већине.

“У међувремену ћемо имати и долазак нове америчке администрације у Белу кућу. Све заједно је један сплет околности који није био предвидив и очекиван, а који ће суштински да утиче на наставак разговора Београда и Приштине”, закључио је Дрецун.

 

Подели на: