Најновије вести

Дрецун: Срби на изборима поручили Куртију да на северу КиМ нема ни “Д” од лажне државе Косово

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за РТС да је српски народ на Косову и Метохији шватио озбиљност ситуације и намере Приштине и масовним изласком на локалне изборе показао да ће се борити за свој опстанак и да ће ту борбу водити у координацији са Београдом.

 

Милован Дрецун истиче да је на локалним изборима на Косову и Метохији испољено готово пуно јединство српског народа и решеност да се супротстави Приштини, једностраним потезима, насиљу и етнички мотивисаним нападима.

Наглашава да су општине веома важне за живот људи јер се преко њих уређује оно што грађанима свакодневно треба.

“Преко општина се остварује и помоћ државе Србије српском народу и нећемо одустати од захтева да се формира Заједница српских општина. Битно је да Српска листа, као што је и урадила, задржи власт у свим општинама које су предвиђене да буду у саставу ЗСО”, објашњава Дрецун.

Сматра да је великом излазношћу са севера послата веома јасна порука Аљбину Куртију да су то српске општине у којима, како каже, “нема ни Д од лажне државе Косово”.

“Те општине на северу се веома важне и као логистичка подршка супротстављању једностраним акцијама Приштине. Када све резултате сагледате, видите да су избори били итекако значајни и да је победа Српске листе нешто што обећава да ће српски народ успети да опстане”, истиче Дрецун.

“Албанци поручили Куртију да није урадио ништа од онога што је обећао”
Дрецун наводи да га забрињавају подаци који говоре да је Приштина појачала полицијски и обавештајни рад на северу Косова и Метохије са циљем да региструју носиоце минулих протеста, када су многи Срби рањени, с намером да крену у њихово хапшење.

“Могуће је да имају обавештајну подршку припадника Кфора јер они су на северу, како кажу, интелигентно присутни, што значи да имају формиран обавештајни батаљон у којем се налази тридесетак обавештајних официра Велике Британије и они свакако прикупљају те информације и оправдана је сумња да могу да их поделе са Приштином”, каже Дрецун.

Истиче да би дошло до нове дестабилизације на Косову и Метохији ако би се Приштина одлучила на нови корак – хапшење учесника протеста.

“Мислим да је Куртију ово веома јасна порука од Срба, посебно на северу, да не покушава никакве акције јер ће се суочити са веома снажним отпором српског народа”, наглашава Дрецун.

Сматра да је “Самоопредељење” Аљбина Куртија доживело дебакл на изборима иако ће можда у другом кругу његови кандидати успети да дођу на власт у већем броју општина него до сада.

“У првом кругу су му Албанци јасно поручили да ништа није урадио од онога што је обећавао и да му није прошла прича са намерним повећавањем тензија према српском народу”, сматра Дрецун.

“Посебно забрињава изјава Едија Раме”
Милован Дрецун сматра да Курти инцидентима покушава да покаже да има политичку контролу на северу и да може да упадне када год хоће, са којим год снагама хоће и да ради шта год хоће.

“Тако онемогућава наставак дијалога и постизање било каквог напретка. Чини ми се и да су те активности усаглашене са неким водећим западним државама”, наводи Дрецун.

Каже да Бајденова администрација именовањем Кристофера Хила за амбасадора САД у Србији показује да придаје већи значај Западном Балкану него што се то до сада тумачило и да ће амбасада САД у Београду бити регионални центар за кључна питања.

Наглашава да га забрињава што је Хил наследник “булдожер дипломатије” Ричарда Холбрука, која не показује много толеранције за интересе Србије.

“Посебно забрињава, а свакако је повезано са америчком политиком и политиком неких других западних земаља, изјава Едија Раме који је први пут рекао да жели уједињење Косова и Албаније. Неко га је охрабрио и неки развој догађаја охрабрује Албанце да иду на даље заоштравање ситуације”, каже Дрецун.

Истиче да се Приштина, поред свих позива на дијалог и договор, опредељује за други пут – инциденте, насиље, заговарање велике Албаније и очекивање да нека велиак сила реши ствари онако како би они волели – да Београд призна Косово, што се, уверава, никада неће десити.

Подели на: