недеља, 05. фебруара 2023. | 11:01
Најновије вести

Дрецун: Свако ко рачуна на неку врсту притиска има погрешну рачуницу

Пред ванредне парламентарне изборе на КиМ, Милован Дрецун истиче да је неопходно да српски народ да поверење Српској листи како би се задржало политичко јединство и стална комуникација и координација са Београдом. Истиче да је честитка Џозефа Бајдена, упућена председнику Александру Вучићу поводом Дана државности непримерена у делу који се односи на признање Косова и представља притисак.

 

Остало је још пет дана до ванредних парламентарних избора које је расписала Приштина. Српска листа у кампању креће како би освојила свих 10 места у косовском парламенту која су предвиђена за српску заједницу.

Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за Косово и Метохију истиче да је неопходно да српски народ да поверење Српској листи, како би се задржало политичко јединство и стална комуникација и координација са Београдом.

Без тога, указује, нема ни опстанка ни будућности српског народа на КиМ.

Према његовим речима, свако расипање гласова или покушај Приштине да добије појединце води слабљењу политичког утицаја српског народа.

“Само преко Српске листе, Београд може да помогне и никако се не сме дозволити да се преко појединаца српске националности изазива раскол”, рекао је Дрецун.

Каже да ће дијалог између Београда и Приштине бити настављен, да тај наставак желе сви, али да нам циљеви нису исти.

“Када Албанци говоре о наставку тих разговора они желе да наметну тезу о међусобном признању, ми наравно о томе немамо шта да причамо”, рекао је Дрецун.

Дрецун је рекао да је честитка америчког председника Џозефа Бајдена, упућена председнику Србије Александру Вучићу поводом Дана државности непримерена у делу који се односи на признање Косова.

“Лепу су нам честитку послали и када вам неко пошаље честитку за Дан државности и захтева да признате део своје територије, то је свакако врста провокације и непримерено је”, навео је Дрецун.

Свако ко рачуна на неку врсту притиска има погрешну рачуницу, истакао је председник скупштинског одбора за Косово и Метохију.

“Треба питати Лајчака зашто не реагује на ту причу. Не може тако да се ради. Где је ту решење, где је компромис. Од Србије се тражи да сама себи зада ударац и мора много оштрије да се реагује”, рекао је Дрецун.

Део честитке је, истиче Дрецун, веома снажан притисак. “Ми још не знамо на коју је врсту притиска Бајден спреман и зато је неопходно да покушамо да интензивном дипломатијом градимо добре односе са САД”, рекао је Дрецун.

Подели на: