Најновије вести

Дрецун: Тежак изазов за САД, сем ако није реч о договору

Одбијање Вашингтонског споразума је тежак политички изазов који је Приштина упутила вашингтонској администрацији, сем ако није у питању неки договор, изјавио је вечерас председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

 

 

Како ће Вашингтон у практичном смислу реаговати на тај Куртијев изазов остаје да се види. Ако није у питању неки договор који би дугорочно требало да има неке друге цљеве онда би реакција Вашинготна морала да буде конкретна”, рекао је Дрецун гостујући на телевизији Т а н ј у г.

Навео је да је очигледно да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти очекивао да ће нова администрација у Белој кући председника Џозефа Бајдена одустати од Вашингтонског споразума потписаног у време претходног председника САД Доналда Трампа и да ће направити неки дисконтинуитет.

“Показало се да то није реално очекивање и да је ова администрација чврсто стала иза споразума и упозорила Приштину да споразум треба да се поштује”, рекао је Дрецун.

Додао је да је Курти дао неколико изјава које су указивале на то да он не намерава да поштује ништа што су претходне администрације у Приштини договориле или потписале.

“Курти је рекао да је Хоти погрешио када је потписао тај споразум јер је, како је он рекао, тиме омогућио Александру Вучићу да му се отворе врата у Белој кући. Затим је дао изјаву да је тај споразум супротан такозваном уставу Косова и да не жели да га реализује, а сада имамо ситуацију да је споразум практично одбачен у парламенту и да се неће примењивати”, рекао је Дрецун.

Када је у питању мораторијум на признавање и отпризнавање самопроглашене независности Косова по Вашингтонском споразуму, Дрецун каже да су представници Приштине већ одустали од тог мораторијума и да увелико раде на томе да добију нека нова признања.

Дрецун је рекао да Курти не би имао ништа против Вашингтонског споразума, да је у њему Косово третирано као држава.

“Већи проблем од мораторијума је то што би морао да прихвати тадашњу иницијативу ‘Мини Шенген’, а садашњи ‘Отворени Балкан’, што би морао озбиљно да се посвети решавању питања несталих, повратку расељених, да ради не економској сарадњи, аутопутевима, изградњи железничке мреже…”, рекао је Дрецун.

Додао је да Курти све то одбија јер одбија да се прикључи “Отвореном Балкану”, наводећи да Курти жели да учествује једино у процесима где Србија није присутна.

Подели на: