Најновије вести

Дрецун: У Охриду без шансе за постизање договора Београда и Приштине

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију, истиче да 18. марта на састанку у Охриду у Северној Македонији, у оквиру дијалога Београда и Приштине, неће бити никаквих шанси за постизање неког озбиљнијег напретка. Наглашава да Србија остаје чврсто на позицијама да не може да прихвати и да се сложи “са чланством лажне државе у УН, да не можемо да их признамо на било који начин”.

 

 

Србија се неће сагласити нити ћутати поводом питања уласка Приштине у Уједињене нације, нити ће признати самопроглашену независност Косова, поручио је председник Александар Вучић.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поручио је из Приштине да ће Заједница српских општина бити формирана по неком од 15 европских модела.

Милован Дрецун оцењује да се Мирослав Лајчак не понаша на начин који може да омогући постизање било каквог споразума између Београда и Приштине, посебно изјавом “да сада није на реду формирање Заједнице српских општина”.

“Па како није. То је кључни услов који смо поставили, о томе се разговарало и на претходном састанку у Бриселу. Прво имплементација, примена договора о ЗСО из Брисела, па онда све друго. Лајчак сада практично покушава да одбрани непопустљив Куртијев став, а с друге стране ЕУ га награђује визном либерализацијом”, истиче председник скупштинског одбора.

У том смислу, оцењује, уместо да Приштина трпи одговарајуће казнене мере, јер како указује, “другачије Приштина не разуме” поруке које јој се шаљу, они их награђују тиме и охрабрују да истрајавају у својим ставовима.

Дрецун сматра да Лајчак даје контрадикторне изјаве да се ЗСО неће формирати на основу Бриселског споразума већ да ће се сада тражити неки други модалитети да би се, како оцењује, омогућило Аљбину Куртију због критика јавности и опозиције да није издејствовао међусобно признање, да добије било какав излаз.

“Наш управљачки тим, који је формиран на основу договора, још 2018. године, а након тога још два пута, последњи пут априла прошле године, обавестио је Лајчака да је нацрт статута припремљен. И он све то време не успева да убеди Приштину да треба да се размотри тај нацрт статута. Немој сада да нам објашњаваш процедуре, него узми нацрт статута и стави на дневни ред састанка на врху председника Вучића и Куртија и да се након тога уђе у процедуру формирања ЗСО”, поручује председник скупштинског Одбора за КиМ.

Шта Србија очекује од састанка у Охриду
Коментаришући изјаву Аљбина Кутртија “да иде у Охрид, али да неће прихватити формирање ЗСО”, Дрецун наводи да је Курти политички авантуриста.

“Уместо да формира ЗСО, он иде поптуно другим путем. Ево сад ће ићи у Охрид, па шта ћеш да идеш да пробаш охридску пастрмку. Можеш да одеш и сам. Овде је кључно да мора да се постигне неки договор, мора да се постигне напредак”, наглашава Дрецун.

Каже да Курти покушава таквим маневрисањем да убаци у тај план тзв. међусобно признање и да тргује са ЗСО.

“Формираће нешто што би требало да буде на налик ЗСО што би се по овом предлогу звало `Самоуправа Срба на Косову и Метохији`, али да за усврат добије међусобно признање“, указује Дрецун.

Међутим, што се тиче састанка у Охриду, 18. марта, каже да од њега, као ни у Бриселу не очекује ништа.

“Ми ћемо остати чврсто на нашим позицијама да не можемо да прихватимо и да се сложимо са чланством лажне државе у УН, да не можемо да их признамо на било који начин. Ја мислим да у Охриду поново неће бити никаквих шанси за постизање неког озбиљнијег напретка”, закључио је Милован Дрецун.

Подели на: