Најновије вести

Дрецун: Учестале посете званичника САД показују да се уважава став Београда

Учестале посете званичника САД сведоче да је превагнуо став у Вашингтону да без Србије нема одрживог решења, каже за РТС председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију коментаришући посету америчких сенатора Београду и Приштини. Упозорава на могућност да есктремни политичар као Аљбин Курти постане косовски премијер и да са таквом политиком нема опстанка Срба.

 

Милован Дрецун каже за РТС да је достижан резултат за Српску листу да освоји свих десет загарантованих места у парламенту који припадају Србима на предстојећим изборима на КиМ, али упозорава да постоје странке које не желе да сарађују са Београдом.

Разговор Сање Бабић и Милована Дрецуна
“Судећи према јединству српског народа и јединству са званичним Београдом и резултатима које је постигла Влада Србије и Канцеларија за КиМ и подстицању приватног пословања, тај резултат може бити постигнут”, наводи Дрецун.

Мађутим, указује на појављују странака које не желе да раде са званичним Боградом. Сматра да ће оне покушати да угрозе тај потенцијални резултат. Албанци ће сигурно покушати да манипулишу резултатима, додаје Децун.

Дрецун истиче да не види озбиљније намере Албанаца да побољшају положај Срба на Ким.

“Положај Срба зависи од Албанаца који су већина. Мора да постоји политичка воља да им се побољша положај. Срби су грађани ‘н-тог’ реда. Албанци угрожавају безбедност Срба, њихов економски, здравствени и образовни положај”, каже Дрецун.

Наглашава да треба сачекати резултат избора и ко ће формирати власт у покрајини.

Упозорава на могућност да Аљбин Курти из покрета Самоопредељење постане премијер.

“Он је екстремиста, који отворено заговара Велику Албанију и са таквом политиком нема опстанка за српски народ”, додаје Дрецун.

Што се тиче, будућности Срба умногоме зависи од наставка дијалога који би требало да омогући сигурност Србима на КиМ. Докле год су обесправљени то ће само дорпинети нестанку Срба са Косова и Метохије, нагласио је Дрецун.

Коментаришући посету америчких сенатора Београду и Приштини, Дрецун сматра да учестале посете званичника САД сведоче да је превагнуо став у Вашингтону да без Србије нема одрживог решења.

“Све што су раније радили, почев од признања једнострано проглашене незвисности Косова, показало се да је без ефекта”, каже Дрецун.

“Ако се жели решење, морају да се уваже интереси Београда и Србије. Изјаве сенатора говоре да код републиканаца и демократа долази до става да морају обе стране нешто да изгубе и да се дође до компромиса”, сматра Дрецун.

“Не треба мислити да Косово за њих неће бити више држава, али се уважава став Београда”, додаје Дрецун.

Подели на: