Најновије вести

Дрецун: Важно је да су оптужнице подигнуте, не можемо говорити о именима

Председник скупштинског Одбора за Косово и метохију Милован Дрецун рекао је за РТС да још нису обелодањена имена оптужених пред Специјалним судом у Хагу за злочине на Косову и Метохији, али оптужнице су спремне.

 

Пошто је више десетина бивших припадника ОВК саслушано у Специјалном суду у Хагу, очекује са да ће до јуна бити подигнуте и прве оптужнице.

Од Специјалног тужилаштва у Хагу је, до сада позив добило више од 300 особа у вези са наводима о ратним злочинима тзв. ОВК на КиМ, који су описани у извештају Савета Европе, а који је саставио Дик Марти.

Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за Косово и Метохију, каже да још нису обелодањена имена оптужених пред специјалним судом у Хагу за злочине на Косову и Метохији, али оптужнице су спремне.

“Тек када буду усвојене, биће јавно доступне и знаћемо која се имена налазе на оптужницама и за шта се терете, то ћемо сачекати шест месеци сигурно, али из разговора које сам имао са људима из тужилаштва могу да кажем да има места оптимизму да ове године започну процеси”, рекао је Дрецун.

Председник Одобра за КиМ каже да има ту много познатих имена попут Харадинаја, Весељија и других.

“Кадри Весељи упорно говори да се неће наћи на оптужницама, али мени се чини да је он једна од најкрупнијих личности ОВК-а”, рекао је Дрецун.

Веома је важно да су оптужнице подигнуте, а да ли ће бити процесуирани они који су на оптужницама то ћемо тек видети, рекао је Дрецун.

Подели на: