Најновије вести

Дрецун: Запад не критикује Куртијеву одлуку о укидању динара, већ само начин примене

Приштинска страна фактички је бојкотовала разговоре у Бриселу о суспензији динара на КиМ тиме што је послала техничку делегацију, рекао је за РТС Милован Дрецун, донедавно председник скупштинског одбора за Косово и Метохију. Истакао је да Запад не критикује Куртијеву одлуку о динару већ само начин њене примене. После Бањске, Запад толерише Куртијеве одлуке, преко притиска на српски народ они врше притисак на Београд да прихвати француско-немачки план, каже Дрецун.

 

 

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак известио је јуче, након састанака у Бриселу, поводом одлуке тзв. централне банке Косова о укидању употребе динара на КиМ, да на многа политичка питања и даље нема одговора.

Донедавно председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун нагласио је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да није постигнуто никакво решење о динару, како би Срби на КиМ могли нормално да функционишу.

Тромост бриселске администрације
“Приштина је бојкотовала јучерашњи састанак и показала да не жели да разговара на политичком нивоу. Сматрају да о томе треба да разговарају на унутрашњем нивоу”, истакао је Дрецун коментаришући јучерашњи састанак.

Напоменуо је да је Приштина послала неку делегацију на техничком нивоу и да је тражила да се приштинска централна банка договара са Народном банком Србије, што би онда значило дефакто међудржавни разговор.

Додао је, међутим, да се могла приметити и невероватна тромост бриселске администрације, и да је после састанка Лајчак рекао да је потребно неколико састанака за проблеме који траже хитно решење.

Дрецун је рекао да после догађаја у Бањској, Запад подржава све једносмерне Куртијеве мере.

“Амерички званичници су рекли да Приштина има право да доноси одлуке, они не споре одлуке Приштине већ само начин примене. Нико са Запада није опоменуо Приштину да поништи одлуку, да се тражи решење, већ се само говори да је требало да се припреми српско становништво за ту одлуку”, каже досадашњи председник скупштинског одбора за КиМ.

Бањска се користи као снажан притисак на Београд
Напоменуо је да Курти неће да одустане од својих одлука и приметио да је после доношења одлуке о укидању динара на КиМ отишао у Велику Британију и Немачку.

“После Бањске, Запад толерише Куртијеве одлуке. Запад очекује да Београд нешто уради, не пружају подршку, преко притиска на српски народ врше притисак на Београд да прихвати француско-немачки план”, каже Дрецун.

Бањска се користи као снажан притисак, нагласио је и подсетио да је Ескобар рекао Куртију да је проблем са динаром могао да се реши преко Заједнице српских општина, на шта је Курти одговорио да је потребно да се иде на признање, па онда ће да се разговара о ЗСО.

“Курти је донео једнострану меру. Решење је да се формира ЗСО јер је предвиђено и Бриселским споразумом и француско-немачким планом да Београд може да финансира српско становништво на КиМ. Око 69.000 људи прима плате у динарима, плус стипендије за студенте и сви ти људи морају у централну Србију да подигну новац”, рекао је Милован Дрецун.

Украјински војници се обучавају на КиМ, а Украјина не признаје Косово
На питање зашто се онда формирају редови испред поште на КиМ када нема динара, Дрецун је објаснио да када се сазнало за Куртијеву одлуку о укидању динара, зараде су исплаћене унапред.

Истакао је да Запад не види да је ово хитна ситуација за решавање и да се ради о животима људи.

Председник Александар Вучић борави у Тирани, на скупу којем присуствују европски званичници међу којима и председник Украјине Володимир Зеленски.

Дрецун каже да на овом скупу неће доминирати тема КиМ, превашодно ће се разговарати о рату у Украјини.

Напоменуо је да се украјински војници обучавају на КиМ, и да би било занимљиво питање за Зеленског како је могуће да шаље војнике да се тамо обучавају, а не признаје Косово.

Подели на: