Најновије вести

Друга недеља на барикадама – специјалци се не повлаче, грађани не одустају, Војска Србије на прилазу Јарињу

Протест Срба с Косова и Метохије, незадовољних распоређивањем специјалних снага полиције на административним прелазима Јариње и Брњак и одлуком Приштине о замени регистарских таблица, ушао је у другу седмицу.

 

 

Екипа РТС-а забележила је јутрос и припаднике Војске Србије на путу који води до Јариња.

Тренутно су ту четири оклопна возила која су од административне линије удаљена мање од два километра. Реч је о два “лазара” и два “милоша”.

Нисмо успели да сазнамо из које су јединице припадници Војске који су поред њих. Војска Србије поседује базу која је у близини Јариња.

Војска Србије је у повишеној борбеној готовости због ситуације на северу Космета, а у протекла три дана ову територију надлетале су и борбене летелице Војске Србије.

На терену нема наговештаја скорог решења, јавља репортер РТС-а. Не повлаче се припадници специјалне јединице косовске полиције. Због њиховог присуства Срби не престају да се окупљају и захтевају повлачење уредбе о пробним таблицама за аутомобиле из централне Србије.

Док се то не догоди, Срби држе у блокади магистралне правце Рашка–Лепосавић и Рибариће – Зубин Поток.

Окупљени Срби, који су ту већ осми дан, понављају да ће Београд и Приштина сести за преговарачки сто и у Бриселу доћи до решење.

Јутрос у 4.00 извршена је смена припадника Росу и, као и раније, протекла је мирно, без провокација Срба.

Косовски портали преносе најаве да ће албански премијер Еди Рама данас званично посетити Приштину, у коју стиже након заседања Генералне скупштине УН.

Он ће, како је најављено, имати састанак са председником приштинске владе Аљбином Куртијем, али не са председницом привремених институција Вјосом Османи и председником скупштине у Приштини Глауком Коњуфцом.

Већ три дана налетали су и ратни ваздухоплови снага безбедности Србије. Виђени су прво налети борбених хеликоптера, налети “орлова” и “мигова 29”, и налет два “орла” у ниском лету. Простор је надлетао и хеликоптер Кфора.

Јучерашњи налети авиона српског ратног ваздухопловства и хеликоптера Кфора одвијали су се у време када су министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић, обишли део војних снага које се налазе у стању повишене борбене готовости, а распоређене су у оквиру тактичких група које се налазе у гарнизону у Рашки, војној бази “Рудница” и на правцу ка административном прелазу Јариње.

С њима је био и амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко.

Подели на: