Најновије вести

Двадесет година од повртака у Осојане

Програм у Дому културе „Грачаница“ поводом повратка расељених у Осојане

 

 

У Осојанску долину се од 2001. године вратило око 350 Срба, а у овом селу данас живи и око осамдесеторо деце

Поводом двадесет година од почетка повратка расељених и избеглих Срба у Осојане, Епархија рашко-призренска и Дом културе „Грачаница“, организују Сабор у знак сећања на митрополита Амфилохија Радовића. Митрополит је један од најзаслужнијих за повратак у овај крај и у првим данима повратка нашао се да охрабри и подржи повратнике својим примером, љубављу и молитвама. Митрополит Амфилохије је обновио и основао многе саборе у различитим крајевима наше земље.
Осојане представља један од ретких примера успешног повратка Срба у Метохију. У Осојанску долину се од 2001. године вратило око 350 Срба, а у овом селу данас живи и око осамдесеторо деце.
Програм Сабора :
Отварање Сабора почиње вечерас пројекцијом филма „Достојан„ посвећен митрополиту Амфилохију. Затим следи приказивање документарног филма о повратку Срба у Осојане „Свитање у Истоку”. Поздравни говори одржаће председник општине Исток Малиша Ђурић и парох осојански Јован Цветковић.
Сутрадан у петак ће бити одржано књижевно вече и промоција међународног зборника радова „Вера и мисао у втрлогу времена“ (у част митрополита Амфилохија Радовића и епископа Атанасија Јевтића). Учесници књижевне вечери биће уредник Зборника Микоња Кнежевић, професор Филозофског факултета, песници Новица Соврлић, председник Књижевног друштва Косова и Метохије, Ненад Јеро Раденковић, Звечан, Ранко Ђиновић, Ђаковица и Рајо Војиновић, народни гуслар. У суботу 7. августа
одржаће се Света архијерејска Литургија, добродошлица владике Теодосија. А у име повратника из Осојана говориће повратник Миливоје Репановић. Народу ће се обратити митрополит Јоаникије а потом ће бити одржан пригодан културно-уметнички програм у којем ће учествовати КУД „Копаоник“.
С.Ђ.

Подели на: