Најновије вести

Две године затвора због изјаве о Рачку

 Не стишавају се оштре реакције на одлуку правосудних власти у Приштини да председника oпштине Звечан Ивана Тодосијевића казне са две године затвора због његових ставова о догађањима у Рачку. Српска листа оценила је да је пресуда политички мотивисана и да је њоме „Приштина најексплицитније показала антисрпско деловање косовских институција, пре свега у области правосуђа, оног истог који никада није осудио оне који су нападали Србе”. Због потврде пресуде Тодосијевићу српске судије које раде у судовима на северу су у бојкоту

 

 

Апелациони суд у Приштини одбио је 24. августа као неосновану жалбу посланика Српске листе у привременим институцијама у Приштини и председника Привременог органа општине Звечан, Ивана Тодосијевића, чиме је потврдио пресуду Основног суда у Приштини из децембра 2019. године којом је Тодосијевић осуђен на две године затвора због изјава о Рачку. Првостепеном пресудом Тодосијевић, који је у то време био министар администрације и локалне самоуправе у привременим институцијама у Приштини, осуђен је због наводног „подстицања на националну, расну, верску мржњу, немир или нетолеранцију” због његовог говора поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања на церемонији у Звечану. Тодосијевић је смењен са места министра због изјаве поводом 20-годишњице НАТО бомбардовања на церемонији у Звечану, када је рекао да је повод за НАТО агресију на СР Југославију „била такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије, измишљени Рачак”. Тодосијевићев адвокат Небојша Влајић рекао је за РТС „да пресуда још није достављена ни њему, ни Тодосијевићу, као и да то што за њу сазнајемо путем медија говори коме је намењена – читавом једном народу који жели да се таквом пресудом дисциплинује. Ова пресуда није смела уопште да се деси, нити је за овако нешто могло да се одговара, у демократским друштвима то не сме да постоји”, поручио је Влајић.

СУСПЕНДОВАНО ПРАВО НА СЛОБОДУ МИШЉЕЊА

Канцеларија за КиМ је саопштила да је „срамном одлуком да потврди двогодишњу казну затвора посланику Српске листе и председнику општине Звечан Ивану Тодосијевићу због изјава о Рачку, приштинско правосуђе нанело несагледиву штету процесу помирења на Косову и Метохији”. „Иван Тодосијевић је рекао само оно што данас осећа и зна сваки Србин, али и свако онај коме су истина и правда на првом месту, а став о Рачку јасно и гласно је потврдио и председник Србије Александар Вучић. Поводом ове срамне пресуде биће одржане хитне консултације Српске листе са руководством Републике Србије и наш одговор ће бити одлучан и снажан”,  наводи се даље у саопштењу директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије. Овом одлуком суспендовано је право на слободу мишљења и говора и на тлу модерне Европе у 21. веку и уведен вербални деликт на простору КиМ. На овај начин се настоји да се Србима забрани право на мишљење, слободу говора и изношење истине, наводи Петковић и додаје да је „ова политичка пресуда најдиректније кршење Бриселског споразума у тачки 10 која се односи на правосуђе, а којом је договорено да у предметима који долазе из српских средина већински одлучују судије српске националности”. – Међутим, у пресуди Ивану Тодосијевићу одлучивале су само судије албанске националности и у првостепеном и у другостепеном поступку. Албанци тужили, Албанци пресудили. Пресудом Тодосијевићу наставља се прогон Срба, не само на простору Косова и Метохије него и у региону, синхронизованим правним одлукама које имају за циљ да криминализују српски народ и окриве га за сва дешавања током деведесетих година. То неће спречити српски народ да у свакој прилици и на сваком месту, уздигнуте главе попут Ивана Тодосијевића сведочи истину. Држава Србија ће као и до сада наставити да пружа сву потребну правну и сваку другу помоћ Ивану Тодосијевићу који се нашао на удару Приштине само зато што је Србин и што брани истину – закључује се у реакцији директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића.

СРПСКА ЛИСТА ЋЕ РАЗМОТРИТИ УЧЕШЋЕ НА ЛОКАЛНИМ ИЗБОРИМА

Српска листа оценила је да је пресуда члану председништва и посланику те листе Ивану Тодосијевићу политички мотивисана и да је њоме „Приштина најексплицитније показала антисрпско деловање косовских институција, пре свега у области правосуђа, оног истог који никада није осудио оне који су нападали Србе”. Српска листа је саопштила да је пресудом Тодосијевићу прекршен споразум о правосућу. „Овом пресудом коју је донело противзаконито веће, једнонационалног састава, у коме су били искључиво судује Албанци, прекршен је и споразум о правосуђу који је гарантовао Србима да ће у већима бити двојица Срба и један Албанац, чиме је још једном ударен шамар Европској унији која је била гарант спровођења споразума који су потписани у дијалогу и који је вођен под њиховим покровитељством”, наводи се у реакцији Српске листе. Због тога ће Српска листа у консултацији са председником Александром Вучићем и њеним руководством размотрити да ли ће учествовати на предстојећим локалним изборима на КиМ, имајући у виду да Приштина континуирано крши Бриселски споразум на штету Срба, а који је постигнут и прихваћен у Северној Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, као гарант поштовања права српског народа, на основу чега су и одржани локални избори. Из те организације истичу да је овај дан црни дан правде и права на Косову и Метохији. „То је дан када је против српског народа уведен вербални деликт. На српске мозгове и руке су постављени ланци и букагије пред очима међународне заједнице којој су уста пуна људских права, како би нам се забранило да слободно мислимо и говоримо”. Због потврде пресуде Тодосијевићу српске судије које раде у судовима на северу су у бојкоту. Српске судије тврде да је том одлуком прекршен Бриселски споразум који предвиђа да у предметима на нивоу Апелационог суда против српских грађана у већима морају да буду присутна два српска и један албански судија. Тројица судија суда у северном делу Косовске Митровице одбила су да буду мањина у већу које је у Апелационом суду одлучивало о Ивану Тодосијевићу. Према сазнањима приштинских медија, ако се не предузму мере против ове одлуке, у бојкот могу да ступе и српски полицајци у северним општинама.

СТАНО: ПРИШТИНА ПРЕКРШИЛА БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ

Једина реакција из међународних кругова стигла је из Брисела и у њој се каже да је прекршен Бриселски споразум. Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је да у случају Ивана Тодосијевића, суд у Приштини није поштовао оно што је договорено Бриселским споразумом из 2013. године. „Споразумом је договорено да Апелациони суд у Приштини успостави панел који већином чине српске судије када се ради о пресудама у оквиру већинских српских заједница. У овом случају то није поштовано”, изјавио је Стано за Танјуг. Портпарол ЕУ подсећа Приштину да је Бриселски споразум и даље на снази и да се као „камен темељац за нормализацију односа” између Београда и Приштине не сме кршити. „ЕУ очекује да обе стране примене све споразуме постигнуте у дијалогу Београда и Приштине. Такође, очекујемо да обе стране конструктивно допринесу постизању свеобухватног, правнообавезујућег споразума о нормализацији односа”, казао је Стано. Наводи да је свако порицање или ревизионизам догађаја који су се догодили током сукоба на Западном Балкану деведесетих година, „супротно вредностима ЕУ и пројекту интеграције Западног Балкана у ЕУ”. „Позивамо све да покажу уздржаност из поштовања према жртвама и раде на искреној и истинској процени прошлости. Региону су потребни помирење, стабилност и нормализација односа”, закључио је Стано у изјави датој Танјугу.

ГРАДОНАЧЕЛНИЦИ ОПШТИНА НА СЕВЕРУ КОСОВА ПОЗДРАВЉАЈУ ОДЛУКУ СРПСКИХ СУДИЈА

Министарка правде у приштинским привременим институцијама Аљбуљена Хаџиу изјавила је да је неприхватљиво да српске судије бојкотују свој рад и да је бојкот неприхватљив, најављујући мере Судског савета. „Судски савет Косова мора предузети мере у вези са бојкотом због чињенице да нико од судија које плаћамо нашим таксама не може да бојкотује. Они то не могу да чине и морају се предузети мере против бојкота”, рекла је Хаџиу, преносе приштински медији. Председници четири општине на северу Косова и Метохије позвали су министарку правде у Приштини Аљбуљену Хаџију, да престане да прети српским судијама због њиховог бојкота, након одлуке да Иван Тодосијевић буде осуђен на две године затвора, и да уместо претњи што пре покрене поступак којим би се утврдила одговорност за непоштовање Бриселског споразума. Тим документом Србима се гарантује да у судским већима Апелационог суда буду двоје судија српске националности а један албанске, што је потврдио у својој изјави у име ЕУ Петер Стано.  „Госпођи Хаџију мора бити јасно да је штрајк српских судија реакција, а не акција, јер је кршењем Бриселског споразума угрожен витални интерес српског народа, као и право на правду и правично суђење”, наводи се у реакцији председника општина Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток. Они поздрављају одлуку српских судија којом се јасно шаље порука Приштини да је недопустиво у случају Ивана Тодосијевића, кршење Бриселског споразума о правосуђу на штету српског народа, а на основу кога су српске судије интегрисане у систем привремених институција. „Приштина мора да буде свесна да је штрајк српских судија само један протест у таласу незадовољства српског народа који ће се наставити у данима пред нама јер је дужност сваког слободног грађанина да подигне глас против тираније”, наводи се у саопштењу председника општина.

ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА АПЕЛУЈЕ НА ПРОМЕНУ ПРЕСУДЕ ТОДОСИЈЕВИЋУ

Епархија рашко-призренска оценила је да је пресуда Ивану Тодосијевићу изазвала озбиљну забринутост и узнемирење међу српским народом на Косову и Метохији, јер се ради не само о несразмерној пресуди, већ је прекршен договор у Бриселу да у судским предметима над српским грађанима мора бити ангажовано двоје судија Срба и један Албанац како би се избегле једностране одлуке. Изражавајући највећу забринутост због те одлуке и последица које она може да изазове на међуетничке односе на Косову и Метохији, Епархија рашко-призренска апелује да се нађу сви правни начини како би се неправедна одлука променила. Из Епархије истичу да је у доношењу те пресуде у судском већу седело троје судија косовских Албанаца. „Док се Србима мери свака реч, косовски лидери без икаквих проблема износе ставове о српском народу који подстичу на готово свакодневне инциденте који угрожавају општу безбедност и вређају наш народ који овде 20 година живи под константном етничком дискриминацијом”, указује Епархија у писаном реаговању. Поред судија, локалних представника, политичара, православне цркве, огласио се и цивилни сектор и затражио поштовање Бриселског споразума у случајевима суђења Србима на Косову. И. Ј.

Подели на: