уторак, 17. маја 2022. | 09:34
Најновије вести

Двоструки суверенитет неприхватљив

За Србију није прихватљива идеја двоструког суверенитета Косова, по којој би постојала могућност да се после десетак година одржи референдум, каже за РТС Ивица Дачић, уз напомену да овај предлог за сада нико није званично изнео. Истиче да косовско питање не може да се реши без Србије. Да може, не би нас ни звали да разговарамо, додао је Дачић.

 

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће се у првом делу састанка у Берлину, којем ће присуствовати лидери са Западног Балкана, говорити о регионалним питањима, док ће други део састанка бити посвећен дијалогу Београда и Приштине.

Дачић је поручио и да данашњи скуп у Београду, у оквиру кампање “Будућност Србије”, шаље поруку снаге, јединства и стабилности Србије, по чему се, истиче, и мери јачина неке земље.

“Зато што је последњих неколико месеци слата погрешна слика о Србији, у смислу насиља, покушаја изазивања политичке нестабилности, најава великих демонстрација, прихватање тих дезинформација од стране западних медија и држава, испада као да постоји политичка нестабилност и да је Србија слаба, па зато треба ударити да Србија прихвати решења која нису у нашем интересу”, рекао је Дачић.

Истиче да треба мислити о будућности и ставити тачку на проблеме који постоје.

“Али да то не буду три тачке и да решење не буде нови извор нестабилност. Ми смо спремни за то”, рекао је Дачић и додао да очекује много већи број људи него на прошлонедељном скупу “Један од пет милиона”.

“Састанак је сазван на велико изненађење Брисела, није део бриселских активности и многе земље незадовољне су зашто се одржава, нпр. Аустрија и Италија, које су део берлинског процеса, а нису позване на састанак”, рекао је Дачић и додао да на састанку не учествују ни САД.

То, истиче, говори да се играју геополитичке игре.

“Не више са Русијом и Кином, већ унутар самог Запада”, каже Дачић.

Не очекује да ће се на овом састанку наћи предлог решења, али очекује додатни притисак и на Београд и на Приштину да се дијалог настави.

“А за наставак тог дијалога потребно је да се укину таксе. То је услов са наше стране. Вероватно ће бити притисака да се настави и без тога, односно да се траже додатни услови од Београда да се Приштина одобровољи да укине таксе”, рекао је Дачић.

Оценио је да је то немогуће, као и захтеви да Србија престане са лобирањем код земаља да повуку признање Косова.

“Очекује нас тешка борба јер, знате шта, да је Србија увела противмере, онда би се разговарало – укините ви таксе и ми ћемо укинути. Ми смо били коректни, нисмо уводили противмере, а они ће да кажу престаните да лобирате, а они ће да лобирају и даље”, рекао је Дачић.

Подсетио је да није испуњена једна од главних обавеза из Бриселског дијалога, а то је да се формира Заједница српских општина, и упитао када ће то доћи на ред.

Коментарисао је и наводе да би можда могло доћи до промене формата, који би за циљ имао да се призна независност Косова на пуној територији КиМ.

“Берлин неће моћи да означи крај бриселског формата, јер је њега регулисала Генерална скупштина УН. Они не желе да сметају него да помогну”, додао је шеф дипломатије.

Како каже, предлажу се још нека решења која иду у смеру признања Косова, као што је – двоструки суверенитет.

“Ту постоји могућност да се после десетак година обави референдум, али то још нико никада није званично изнео. Међутим, то је решење које не постоји нигде на свету и не видим зашто би Србија пристала на такво решење… То је по мишљењу Србије неприхватљива идеја”, рекао је Дачић.

Подсетио је и да је, како каже, Немачка деведесетих година убедила све друге чланице ЕУ да признају једнострано проглашење независности Словеније и Хрватске, иако су све друге земље биле за јединствену Југославију. Истиче да је још тада отворена Пандорина кутија.

Поручује да се решење косовског проблема не може постићи без Србије.

Ивица Дачић је рекао и да је као председник СПС-а изјавио саучешће и понудио помоћ у организовању сахране Мирјане Марковић, иако они последњих година нису били у добрим односима.

“Све друго је део историјске оцене. Мислим да смо много близу да бисмо давали дубинске анализе у вези са појединим личностима у нашој историји. Историја ће о свему томе рећи своје”, рекао је Дачић.

Истиче да треба оставити прошлост и гледати у будућност.

“То што зову Србију да разговарају о томе то је доказ да не могу без нас да затворе то питање. Да могу без нас, не би нас никад звали… Ко жели да стави тачку, да л’ то био Макрон, Меркелова, Могеринијева, Трамп, Путин – ми ништа нећемо урадити што није у интересу Србије”, истакао је Дачић.

Напоменуо је да је овај састанак један од покушаја да се нешто уради, али да су и у Берлину и у Бриселу одлазеће администрације, те да се не зна како ће се то одразити на оног ко преузме вођење дијалога.

“За сада нема назнака да ће Приштина прихватити било какво укидање такси док не признамо Косово. То Србија неће урадити. А ми нисмо деца да верујемо у бајке да Харадинај ово све ради сам. Ови што позивају на састанак, можда би било боље да су позвали само Харадинаја. Све би било у реду… Нека уради оно што се очекује, а не да ми трпимо последице њихових фрустрација везано за то да кажу да нема измене границе Косова, то је цинично и не наилази ни на какво разумевање са наше стране”, поручио је Дачић.

Подели на: