Најновије вести

Еди Рама у Приштини

Албански премијер Еди Рама боравиће данас у Приштини у, како се у круговима Албанаца истиче, “деликатном моменту за Косово” након предлога оптужница Специјализованог тужилаштва против Хашима Тачија и Кадрија Весељија за ратне злочине и злочине против човечности.

 

Хашим Тачи је за 20 часова најавио обраћање поводом предлога оптужнице, а непоседно пред његов одговор на оптужбе, разговараће у свом кабинету са албанским премијером.

Еди Рама планира и сусрете са премијером Авдулахом Хотијем, затим са председницом скупштине Вјосом Османи, политичким лидерима Албанаца Фатмиром Љимајем и оптуженим Кадри Весељијем.

Премијер Албаније је дан након обзнањивања оптужнице изјавио у албанској скупштини да се оптужбе против Хашима Тачија и Кадрија Весељија “не тичу само појединаца, већ да су део ширег напада на Косово и генерално на Албанце”.

Рама је осудио објаву Специјализовног тужилаштва и одлуку назвао “ударом који иде далеко више од једног имена”.

“Оптужница је укаљала све Албанце, не само Тачија, Весељија или ОВК”, рекао је Рама и оптужио међународну заједницу да “није реаговала на недостатак казне за ратне злочине на српској страни”, сугеришући “да се Косово гони као да је агресор, а не жртва у сукобу крајем деведесетих”.

Према његовом мишљењу, оптужница је поставила велики упитник на рат за независност Косова.

У агенди Едија Раме нема најаве сусрета са Аљбином Куртијем и Рамушом Харадинајем.

Подели на: