Најновије вести

Ескобар: Окретање леђа договору значи окретање леђа Европи, уз све последице

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да је у разговору са српским председником Александром Вучићем јасно назначио да окретање леђа споразуму значи окретање леђа Европи, уз све последице у смислу неуспеха даљих интеграција и ближе сарадње са Европом, што је, како је истакао, озбиљна последица сама по себи.

 

 

Првенствено морамо одмах смирити тензије, а то значи да се надамо да градоначелници неће покушати да користе те зграде општина и да ће се косовска полиција повући из зграда, али и да српски демонстранти напусте те локације. А ако буде нових избора, и када дође до нових избора, Срби би требало да на њима учествују без икаквих предуслова”, рекао је Ескобар.

Он је истакао да је председник Вучић рекао да ће учини све да искористи свој утицај да Срби поново учествују на изборима на северу КиМ.

Ескобар је навео да очекује да дијалог између специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и владе у Приштини буде настављен и након што он оде из Београда.

“Надам се да ће они препознати да има једна последица, коју сам назначио, а то је да, као што сам рекао, окретање леђа евопском предлогу значи окретање леђа ЕУ, а ту је и Уједињено Краљевство и САД. Ми, као њихови пријатељи, охрабрујемо их да се ускладе са нама и да се дође до регионалне стабилности”, рекао је Ескобар.

Додао је да ‘ако Приштина не жели партнерство, да ће се онда удаљити од савеза са НАТО-ом, што је само по себи велика последица’.

Понекад се занемарује да односи САД и Србије превазилазе тренутну кризу

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да односи САД и Србије превазилазе тренутну кризу, што се понекад занемарује.

“Односи САД са Србијом и целим регионом превазилазе тренутну кризу, али то сам морао да разјасним, зато што се то понекад занемарује”, рекао је Ескобар.

Обраћајући се новинарима у Београду, Ескобар је оценио да су односи САД и Србије и даље значајни, и да у њима доста позитивних ствари.

“Заинтересовани смо да развијамо билатералне односе са Србијом, као и све прилике које ти односи могу донети у домену образовања, науке, спорта и, поготово, бизниса”, рекао је Ескобар на обраћању новинарима у Београду.

Он је додао да постоје планови да Америчка привредна комора у Србији посети Вашингтон, како би се, како је рекао, истражили начини да се продубе билатерални економски односи две земље.

Подели на: