Најновије вести

Ескобар Приштини: Поштујте одлуку суда у вези са Дечанима

Заменик помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Габријел Ескобар поручио је властима у Приштини да спроведу одлуку Уставног суда за уписивање у катастар земљишта манастира Високи Дечани.

 

 

Габријел Ескобар рекао је у интервјуу за Репортери да ће током посете Приштини и Београду истаћи да посвећеност дијалогу под окриљем ЕУ треба да буде приоритет за обе стране.

Ескобар је нагласио да је став Вашингтона о случају Високих Дечана јасан и упоран. У овом случају се ради о владавини права. Настављамо да позивамо владу да спроведе одлуку Уставног суда из 2016. године и изврши укњижење земљишта”, додао је Ескобар.

Подсетио је да је влада Аљбина Куртија изабрана на основу платформе усмерене на јачање владавине права, те да поштовање судских одлука није ствар између које бирате и сигурно није ствар преговора, креирања политике или цењкања.

Међу обавезама власти у Приштини Ескобар је навео и формирање Заједнице српских општина.

“Очекујемо да Приштина и Београд поштују преузете обавезе. Косовска влада се обавезала да ће имати заједницу општина са српском већином. Сједињене Државе не диктирају и неће диктирати шта ово удружење треба да ради или које треба да буду његове надлежности. Ово је суверена одлука коју Влада Косова мора да донесе”, рекао је амерички изасланик за Балкан.

Навео је да да САД подстичу владу у Приштини да размотри бројне моделе за ЗСО.

“Постоји много модела који функционишу, укључујући више модела који би омогућили бољу локалну координацију без другог нивоа власти или извршне власти. Позивамо косовску владу да пажљиво размотри ове моделе”, додао је Ескобар.

“Избори које организују власти у Београду нису претња Приштини”
Ескобар не види ништа спорно што су Срби на КиМ до сада имали право да гласају у својим срединама на изборима које организују власти у Београду.

“Подржали смо претходне подухвате ОЕБС-а, не само да се спроведе гласање, већ и да се директно олакша процес гласања и на тај начин обезбеди њихово адекватно одржавање прихватљиво косовску владу. Сједињене Америчке Државе то нису сматрале и не сматрају претњом суверенитету Косова, који је, ако могу да додам, неприкосновен”, рекао је Ескобар.

Додаје да поздравља прилику да се разговара са владом у Приштини о идентификацији решења и аранжмана који су за њу прихватљиви, пружајући могућност гласања за оне који имају право гласа.

Подвукао је међутим, “да је Косово суверена држава и да као таква има право да одреди под којим условима се на њеној територији могу одржати избори друге земље”.

Подели на: