Најновије вести

Ескобар: Украјина нас учи да удвостручимо напоре за КиМ

Заменик помоћника државног секретара у Бироу за европске и евроазијске послове Стејт департмента САД, Габријел Ескобар, рекао је данас да би због ситуације у којој се нашла Украјина требало удвостручити напоре за постизање решења на КиМ и стабилизацију ситуације у БиХ.

 

 

Ситуација у којој се Украјина нашла нас учи да би требало да удвостручимо напоре за постизање компромисног споразума између Косова и Србије, и зауставимо активности које су претња стабилности и напретку у Босни и Херцеговини”, рекао је Ескобар, како се наводи у саопштењу објављеном на сајту амбасаде САД у Србији.

Ескобар је рекао да ће се када једном буде написана историја овог времена, видети да је Путинов избор да изврши, како је нагласио, ничим изазван и неправедан напад с предумишљајем, само још више ујединио Запад, а Русију експоненцијално ослабио.

“Народима овог региона је исувише добро познато колико је разоран ратни сукоб. Не смемо дозволити Русији да искористи рат који је сама изабрала, како би спречила напредак земаља Западног Балкана. Русија се не руководи најбољим интересима ових земаља. Ваше привреде су повезане са Европом. Ваши највећи трговински партнери и инвеститори су у Европској унији. И ваша будућност је да будете у Европи као пуноправне чланице ЕУ”, навео је он.

Амерички дипломата је истакао да на Западном Балкану има још много тога да се уради – на економској интеграцији региона, на одрживим компромисима и трајним решењима за нерешене граничне спорове.

“Нека ова криза послужи да се будућим генерацијама овде на Западном Балкану обезбеди да живе у државама које су у потпуности интегрисане у ЕУ, у целовитој, слободној и мирној Европи. Сједињене државе желе да буду ваш партнер у тим напорима. Ситуација у којој се Украјина нашла нас учи да би требало да удвостручимо напоре за постизање компромисног споразума између Косова и Србије и зауставимо активности које су претња стабилности и напретку у Босни и Херцеговини”, истакао је Ескобар.

Према Ескобару, рат Русије против Украјине је променио свет, а огромна подршка Украјини у последњих неколико дана је импресивна.

“Придружујемо се међународном позиву свим земљама, а посебно онима у Европи, да подрже међународно право и недвосмислено одбаце нелегалну инвазију коју је Русија извршила на Украјину, свог суседа. Земље Западног Балкана чуле су тај позив. Одајем им признање што чврсто стоје уз Европску унију и слободни свет”, истакао је Ескобар.

Он наглашава и да се Русија мора позвати на одговорност и да се мора помоћи Украјини да протера, како је истакао, “инвазионе снаге Русије пре него што буде још више зверстава”, а сукоб још више дестабилизује Европу.

“Координисане акције савезника и партнера брзо су појачале притисак на Владимира Путина. Украјинске снаге успоравају руску инвазију и наносе значајне жртве руској војсци. Наше санкције су искључиле Русију из глобалног финансијског система и привреда Русије почиње да посустаје. Путинова агресија на Украјину ће скупо коштати Русију, како економски, тако и стратешки. Руски народ заслужује боље од своје владе, а не високу цену коју ће у будућности морати да плати због ове инвазије”, додао је Габријел Ескобар.

 

Подели на: