Најновије вести

Ескобар: Задовољан сам разговором са Вучићем, волели бисмо договор Београда и Приштине што пре

Изасланик Вашингтона за дијалог Београда и Приштине Габријел Ескобар изјавио је да је задовољан разговором са председником Србије Александром Вучићем те да су му се допали тон и садржај дискусије.

 

 

Габријел Ескобар је, у интервјуу за Јуроњуз Србија, нагласио да не постоји никакав формални рок за постизање споразума Београда и Приштине, али да је жеља да процес буде окончан што је пре могуће.

“Волели бисмо договор што је пре могуће. Да га имамо сутра, прихватили бисмо га сутра. Ако су потребне две године, онда две године”, рекао је Ескобар.

Морају, додаје, да се крећу брзо, јер свака конфронтација коју виде између Београда и Приштине је све опаснија.

Према његовим речима, последња, спор око барикада, је могла да буде насилна и зато хитно мора да се ради на томе.

“Оно што желим да видим на крају процеса је посвећеност Европске уније проширењу на Западни Балкан и земље Западног Балкана право на путу интеграција у Европску унију у разумном периоду. Под разумним, не мислим 20 година. Мислим много раније”, рекао је Ескобар.

Подсећа да је дијалог који се води процес под покровитељством Европске уније и да зато не жели да говори у њихово име, али да САД у потпуности подржавају тај процес и подржаваће да Београд и Приштина на најбољи могући начин начине конкретне кораке.

Оценио је да се већ закаснило са формирањем Заједнице српских општина. То је, додаје, правно обавезујућа међународна обавеза Београда и Приштине.

“Стога једна страна и једна особа не може да одустане од те обавезе. Тако да ће заједница бити успостављена, а питање је како да до тога дођемо раније”, изричит је Ескобар.

Одговарајући на питање да ли је решење могуће без тога да Београд формално призна тзв. косовску независност, Ескобар понавља да решење није могуће ако се наставе ове кризе у региону.

“Ако се наставе ови спорови између земаља који могу да воде у насиље, онда такође није могуће”, наводи Ескобар.

Ескобар је поновио да види решење спора у европским интеграцијама и рушењу баријера на Западном Балкану.

“Да имамо јединствени систем регистарских таблица за цео Западни Балкан, не бисмо имали овај спор. Да имамо стваран бенефит за људе у Србији, где могу да могу да промене своје личне карте и регистарске таблице у нешто што је у складу са европском нормом, где би Европа прихватила ваше личне карте да пролазите кроз ЕУ прелазе на аеродромима и да ваш аутомобил иде у ЕУ колону, како не бисте чекали шест сати да стигнете у Грчку током лета. То је тип решења која предлажемо. То је суштина”, каже Ескобар.

Ескобар је, на питање да ли су убрзане европске интеграције део коначног споразума, рекао да не зна јер САД нису део тог процеса, али да би он то “без сумње подржао, не само за Србију, него за цео регион”.

На констатацију да САД подржавају Приштину годинама Ескобар реагује опаском да подржавају и Београд и да подржавају “дубље односе између САД и Србије”.

Уверен је, каже, да све земље региона међусобно треба да се признају “јер је оно што дефинише Западни Балкан невероватан економски потенцијал који има који је увећан када радите заједно”.

Ескобар је рекао и да “није уверен да ниједан српски политичар неће прихватити признавање Косова”.

Подели на: