понедељак, 29. маја 2023. | 20:03
Најновије вести

Ескобар: ЗСО одмах да се спроведе, европски предлог не значи међусобно признање

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да би Заједница српских општина требало одмах да се спроведе, како је и договорено, као и да европски предлог не значи међусобно признање, већ нормализацију односа Београда и Приштине.

 

 

Габријел Ескобар је у аудио-интервјуу из Брисела рекао да европски предлог за КиМ није о међусобном признању, већ о нормализацији односа Београда и Приштине.

Битно је да односи у региону буду здрави и да се избегну дешавања из деведесетих, и у складу са тим све земље региона требало би да се међусобно признају и имају позитивне односе, додао је Ескобар.

“Формирање ЗСО је правна обавеза која мора да се спроведе. Закључак Европског савета је да то мора да се обави, и то је део и америчке политике. Очекујемо да буде формирана и да се све договорено спроведе. Обе стране морају да пронађу канале за сарадњу и очекујемо да се формира”, рекао је Ескобар на захтев новинара да протумачи шта је мислио тиме да ако Приштина не формира ЗСО, да ће то урадити САД.

Како је рекао, када говорите о ЗСО, мисли се на општине где су Срби већина и о одређеном нивоу самоуправљања који се неће мешати са уставним поретком и правним структурама.

“Желели бисмо да се те заједнице удруже и раде заједно на проналажењу економских решења у корист српских заједница. Ништа није застрашујуће у томе”, навео је Ескобар.

Како је рекао, оно о чему су се обе стране договориле јуче, поставља услове за успостављање нормализације.

“Искрено, постоје препреке, али се надам да ће се пронаћи механизам да се све то имплементира, а то укључује и ЗСО, али и неслагања попут регистарских таблица, личних карата и других ствари”, додао је Ескобар.

Према његовим речима, важно је да се почне са тачке гледишта да су две стране ушле у дискусију са добром вољом.

“Тако да су наша очекивања да не желимо да користимо ‘штап и шаргарепу’ како бисмо их охрабрили да кренемо даље. Циљ је да две стране имају миран и предвидив однос, али то отвара све више врата за обе стране и интеграцију у ЕУ и трансатлантске структуре. Надамо се да ће стране испунити своје обавезе”, рекао је Ескобар.

Подели на: