петак, 10. фебруара 2023. | 15:53
Најновије вести

Етно – група награђена на два фестивала

Успех Факултета Уметности Приштина – Звечан на он-лајн такмичењима

Етно-група ФУ предвођена менторком др Јасмином Новокмет освојила је прво место на фестивалима у Бијељини и Кикинди. –Уследиле и појединачне награде студентима графике и драмске уметности
Услед ограничења насталих током пандемије коронавируса у Звечану је током октобра ове године основана Етно група Факултета уметности Приштина – Звечан, коју чини шест студенткиња основних и мастер академских студија, које певају народне етно-песме са Косова и Метохије. Групу предводи менторка, диригентица др Јасмина Новокмет, а основана је уз непосредну подршку професорке др Драгане Сарајлић, продеканице Одсека за музичку уметност и уз велику подршку деканице ФУ мр Естер Милентијевић.
Према речима др Јасмине Новокмет Етно група ФУ је освојила две награде у Бијељини. Прву награду Златну медаљу (100 бодова) на Међународном он-лајн такмичењу „Мајске свечаности“. А друга освојена награда је Повеља за допринос очувању српске традиционалне песме и ношње.
У Кикинди је половином новембра ове године одржано Међународно такмичење Мелодијанум где је Етно група ФУ освојила златну медаљу (100 бодова) и постала је победник категорије. Етно групу ФУ сачињавају студенткиње: Драгана Милић, Теодора Краговић, Тања Радосављевић, Исидора Некић, Јована Трифуновић и Фарах Пепић. Етно групи су на такмичењу у Кикинди помогли Дејан Милосављевић и Миодраг Радојевић свирајући ударачке инструменте. Сав видео-материјал сниман је у Тиллцо-студиу у Косовској Митровици где је снимање, мастеринг, постпродукцију и монтажу урадио Душан Поповић.
Почетком децембра у Сремској Митровици на 29. Фестивалу СИРМИУМ ЛУX ВЕРБИ студент четврте године ФУ Никола Станковић је понео Венац беседништва (прва награда жирија) за беседу генерала Милана Ђ. Недића „Поводом терористичког бомбардовања Београда 24. априла 1944“. – Студент треће године глуме Аврам Цветковић награђен је другом наградом жирија и специјалном наградом Адвокатске канцеларије „Левајац“ за беседу Франческа Де Санктиса „Наука и живот“. Такмичење се одржало у Музеју Срема, рекла нам је менторка мр Марија Кнежевић, асистент, мастер драмских и аудио-визуелних уметности.
На 20. Бијеналу студентске графике у Дому културе у Студентском граду у Београду, студенткиња мастер студија графике ФУ у Звечану, Анђела Јордановић добила је Награду Бијенала. -То је требало да буде отворено 12. децембра али је услед ширења коронавируса и спровођења мера на његовом сузбијању одложено за први наредни термин када се за то стекну услови. Похвалу Бијенала графике добила је и Миљана Благојевић, студенткиња четврте године ФУ. Те награде су уследиле за радове од прошле године, рекла нам је др Сузана Вучковић, продеканица Одсека за ликовну уметност ФУ Приштина са измештеном седиштем у Звечану.
С. Ђукић

Подели на: