Најновије вести

ЕУ: Међународна обавеза Приштине да формира ЗСО

Власти у Приштини ушле су у уговорну обавезу да успоставе Заједницу српских општина, а накнадна одлука уставног суда не значи да се од формирања може одустати, поручила је Европска унија.

 

Европска унија, као главни посредник у дијалогу Беогрда и Приштине, наглашава да се одлука косовског уставног суда из 2015. године о ЗСО често погрешно тумачи.

“Суд никада није рекао да се Заједница/Асоцијација српских општина не може формирати. Зато се од Косова очекује да поштује обавезе преузете током дијалога”, наводи се у саопштењу ЕУ.

У Бриселу истичу да је споразум о ЗСО постигнут у “доброј вољи”, уз пристанак и Беогрда и Приштине, и да тај договор никада није повучен.

“Косово је склопило споразум о успостављању Заједнице српских општина. Овај споразум је постигнут у доброј намери између свих укључених страна. Споразум ниједном није одбачен”, рекао је јуче портпарол ЕУ Петер Стано приштинским медијима.

“Шта више, косовски парлемент је ратификовао Бриселски споразум из 2013. године и то двотрећинском већином. Тим чином, Косово је преузело међународну обавезу да испуни споразум”, закључују у Бриселу.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, рекао је раније да се очекује да финални свеобухватни споразум о нормализацији односа реши сва отворна питања између две стране, укључујући и већ постигнути договор о формирању ЗСО.

 

Подели на: