Најновије вести

ЕУ позвала Приштину да избегава једностране акције

Европска унија саопштила је да је веома забринута због овонедељних операција специјалних јединица тзв. косовске полиције у канцеларијама општина Драгаш, Пећ, Исток и Клина, као и у просторијама невладине организације Центар за мир и толеранцију у Приштини и позвала привремене власти у Приштини да избегавају једностране акције и да се питањем статуса општина баве кроз дијалог уз посредовање Брисела.

 

 

Изненадно затварање ових канцеларија имаће негативне ефекте на свакодневни живот и услове живота заједница косовских Срба, јер ће ограничити њихов приступ основним социјалним услугама с обзиром на очигледно одсуство алтернатива у овом тренутку”, саопштио је портпарол ЕУ Петер Стано.

Навео је да је “предвиђено да се статус ових структура реши у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, у вези са успостављањем Заједнице општина са српском већином”.

“Стога, ЕУ позива Косово да избегава једностране акције које би могле да подигну тензије и да се бави овим питањима кроз дијалог под посредовањем ЕУ”, саопштио је Стано.

Тзв. косовска полиција у петак је упала у канцеларије Привремених органа општина Пећ (у Гораждевцу), Исток (у Осојану) и Клина (у селу Видање) и затворила те канцеларије.

Подели на: