Најновије вести

ЕУЛЕX: Ојачати комуникацију са удружењима породица несталих

Са својом екипом стручњака ЕУЛЕX пружа техничку помоћ косовском Институту за судску медицину у лоцирању, идентификацији и враћању посмртних остатака несталих лица породицама, истиче се у саопштењу.

 

Двадесет година након завршетка сукоба из 1998-1999. године, још увек се додају имена званичном списку несталих. Број несталих тренутно износи 1653 лица. Да би се постигао напредак у решавању судбине несталих неопходно је да интересне стране размењују поуздане и релевантне информације, напомиње се у саопштењу.

У саопштењу се додаје, да се мора се побољшати координација међу актерима и ојачати комуникација са удружењима породица несталих. Континуирана професионализација полицијских и форензичких службеника мора остати висок приоритет, заједно са доследним спровођењем ефикасних и свеобухватних стратегија претраживања.

„Ово је питање које погађа многе породице овде на Косову и у региону, желим да пружим своју подршку породицама које још увек чекају да сазнају судбину својих најдражих. Док је процес идентификације по природи осетљив, компликован и захтева много времена, од пресудног је значаја да се он настави како би се пронашли одговори о судбини несталих. ЕУЛЕX је у овој области доделио капацитете и наставиће да пружа подршку косовским партнерима по потреби”, рекао је вршилац дужности шефа мисије ЕУЛЕX, Бернд Тран.

Од почетка мандата ЕУЛЕX-а па до данас, Мисија је спровела 639 теренских операција у циљу проналажења несталих лица, укључујући 160 екшумација. Идентификовани су остаци 449 појединаца, међу којима 306 несталих лица.

Подели на: