Најновије вести

Фила: Бојим се да никада нећемо сазнати судбину несталих, нити ће Тачи бити кажњен

Коментаришући суђење Хашиму Тачију и осталим челницима ОВК, адвокат Тома Фила је изразио бојазан да се никада неће сазнати права истина шта се десило са несталим лицима током рата на Косову.

 

 

У допуњеној оптужници Хашког трибунала против Хашима Тачија налазе се имена 102 жртве Ослободилачке војске Косова. Ознака тајности је са овог документа скинута 27. фебруара, а суђење Тачију и осталима почиње 3. априла.

Фила за Пинк каже да су за суђење злочинцима потребни посебни услови.

,,Карла дел Понте када је била тужилац, стално је говорила да ми нисмо изнели доказе против УЧК, да нисмо дали поставку команданата у то време, а ја знам да је Зоран Мијатовић начелник Удбе, по налогу Зорана Ђиниђића то урадио и мислим да су нас они лагали.

Тек налазом Дика Мартија одједном се окреће та прича. Оно што је код нас најважније, ми немамо оптужницу за жуту кућу. Немамо оптужницу против Албаније која је пуцала на наше људе. Ми немамо преживелих! Имамо сведоке да је неко отет и одведен и више га нема! Имамо сведоке да је неко одведен на силу и њих више нема, као ни њихових лешева” рекао је Фила.

Он није оптимистичан по питању доказа, једино што каже је да постоје спискови несталих лица на простору Косова.

,,Они су толико монструозно радили и убијали, да нико жив не изађе. То су све ратни злочини. Не може нико да тврди да ми нисмо ништа урадили, али пре Рамбујеа када је УЧК од Америке означена као терористичка организација одједном су све променили и постали су ослободилачка организација. Онај који се брани не може да врши злочине. То је поменуто у Хрватској. Они сматрају да, шта год да су радили, они су се бранили! Од чега сте се бранили? Од жена и деце, од цркава које сте спаљивали”, оценио је Фила.

Нагласио је да ,,онај који се брани не може да врши злочине”.

Фила сматра да је тешко да Србија докаже све злочине, али да се он ослања на свест албанских злочинаца, који морају признати, макар део злочина, пред смрт.

,,Вељко Одаловић и цела комисија зна где је сумња. Ако докажу где су људи, добиће доживотне казне. Албанија је извршила злочин против мира. Кошаре су нападали из Албаније, нису били на Косову. Надам се да ћемо сазнати делић истине. Српски сведоци ће говорити да су људи нестали, али је кључно питање где су ликвидирани и друго је жута кућа.

Жута кућа је кључна, а то је на територији Албаније! Значи то је укључивање Албаније у све. Уцк нису дали Топничке дневнике, а ми јесмо. То су дневници утрошка муниције, према томе се види где су и колико граната испалили. То су и Хрвати сакрили. Само су Срби давали све своје извештаје”, рекао је Фила.

Фила је претпоставио тактику правног тима Хашима Тачија.

,,Они ће му судити према законима Косова. Бојим се да од те казне нема ништа”, оцењује Фила.

Подели на: