Најновије вести

Француска амбасадорка: Нису испуњени сви критеријуми за либерализацију виза

Мари Кристин Бутел, француска амбасадорка у Приштини изјавила је да неће бити либерализације визног режима у блиској будућности за житеље Косова и Метохије, јер нису испуњене све гаранције потребне за одобравање путовања без виза.

 

Мари Кристин Бутел изјавила је приштинским медијима да став Француске по питању либерализације визног режима остаје непромењен, да је Француска приметила позитивне помаке, али да усвојени закони још нису произвели опипљиве и одрживе ефекте.

“Стога Француска, заједно са неким другим државама чланицама, сматра да све потребне гаранције још нису испуњене у овој фази”, додала је француска амбасадорка.

Са друге стране известилац Европског парламента за Косово Виола вон Крамон позвала је Европску унију да уради “домаћи задатак” и одобри либерализацију визног режима, што је пре могуће.

Вон Крамон је саопштила да је Одбор за спољне послове недавно усвојио њен извештај о Косову и да ће коначни извештај бити усвојен на пленарној седници 24. марта.

“Поздрављамо посвећеност Приштине, али још увек је дуг пут ка придруживању ЕУ. Много тога треба учинити да се побољша ситуација владавине закона и да се више бори против корупције. Косово треба да спроведе своје обавезе у енергетици да би се борило против загађења ваздуха. Желимо да видимо дијалог Београда и Приштине да бисмо наставили, ово је интерес обе стране”, рекла је Вон Крамон.

 

Подели на: