„Глума је један чаробан свет“

У Грачаници је почела са радом Школа глуме за децу и младе. Током часова, професионални глумци и глумице Народног позоришта у Приштини покушаће да пренесу полазницима знање које су стекли током година школовања и рада. За школу глуме се пријавило 66 дечака и девојчица.

 

Школа глуме је настала у организацији Народног позоришта у Приштини са привременим седиштем у Грачаници и Дома културе Грачаница. Бесплатна је и предвиђена је за дечаке и девојчице школског узраста.

Глумица НПП-а, редитељка и списатељица Радмила Кнежевић је један од предавача у овој школи. Она је истакла да је овакав пројекат веома значајан за децу, али и за целу друштвену заједницу.

„Прво, из разлога што ће њима помоћи да прошире своје видике, да улазећи у свет позоришта себе више открију, продубе и продухове, да открију неку нову димензију, јер је позориште, у ствари, у кутији, али је кутија та која се отвара. Надам се да ће деца успети да се снађу, да ће пре свега, кроз игру, неоптерећујуће, интересантно, занимљиво успети да допру до себе и да прошире своје видике. А друго, зато што су овакви пројекти веома значајни за целу друштвену заједницу, пре свега зато што деца шире своје културне обрасце и зато што стварамо то културно језгро и позоришну публику која је веома битна и којима ће касније бити битно да прихвате те ставове у животу и формирају се као личности које саме размишљају својим главама“, казала је Кнежевићева.

Кнежевићева каже да ће током ове радионице предавачи покушати да деци пренесу знање који су и сами стекли на академији уметости, а које ће бити прилагођено њиховом узрасту.

„Биће ту свега, и глуме, дикције, сценског покрета, говора, сценских игара, акробатике, сналажења у простору, игара меморије, брзалица и видећемо да то на крају резултира једном представом коју ће они сами радити. Дотаћи ћемо се мало и писања драме, режије, теорије глуме итд. Смислили смо добар свеобухватни програм тако да се надам да ћемо добити једну комплетну уметничко – позоришну слику“.

Порука је, каже Кнежевићева, „да је глума један чаробан свет, у који би они могли да закораче без страха и без икакве треме“.

Први час глуме почео је вежбама за концентрацију и памћење. Ученици су на почетку играли музичке столице.

Млада глумица из Косовске Митровице Настасија Стојсављевић каже да је привилегија што ова деца имају Школу глуме и могућност да развијају свој таленат.

„Најважније је да деци пренесемо осећај радости и уживања у игри и глуми. Глума је нешто вероватно најлепше на свету, и најбитније је да се они опусте, да заволе ово, да се играју, уживају, маштају и стварају, да једноставно прошире своје знање“, рекла је Настасија Стојсављевић и додала да нада рађању неких нових, младих глумаца.

Часове ће, поред Радмиле Кнежевић и Настасије Стојсављевић држати и Милица Мандић и Јасмина Стојиљковић, а предвиђено је да им, у форми гостујућих предавача, присуствују и остали глумци Народног позоришта у Приштини.

Млади полазници часова глуме кажу да желе да науче нешто ново и стекну нове другаре, али и да постану познати глумци.

„Када гледам неку серију, инспирише ме. Ја у будућности видим себе као тог глумца који глуми у серији. Мој омиљени гумац је Сенад Башић зато што је комичар. Ја бих волео да будем комичар“, објаснио нам је Никола Ђорђевић.

„Волим да глумим, волим и рад са луткама, мој омиљени глумац је Милош Биковић који је глумио у филму ’Балканска међа’“, рекао је ученик седмог разреда ОШ “Краљ Милутин” у Грачаници Немања Ђекић.

„Могу за време часова глуме да стекнем нове другаре, имам доста омиљених глумица“, рекла је нам је Милица Миловановић.

Часови глуме ће бити одржавани сваке среде у два термина, од 11:00 до 13:00 и од 16:00 до 18:00 часова. До краја школске године полазници ће имати пет радионица, а затим ће се рад наставити у наредној школској години 2019/2020.

Подели на: