Најновије вести

Годфри: Да сам из региона, упитао бих се зашто Србија толико троши на војну опрему

Амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри каже да САД не виде Србију као претњу, али да је важан начин на који се Србија односи према суседима и како је они доживљавају.

 

Ентони Годфри је, гостујући на телевизији Прва, рекао да би се, да је из региона, упитао зашто Србија толико троши на војну опрему, уместо да тај новац улаже у инфраструктуру.

Истиче да се Србија определила за војну неутралност и да је њена одлука партнерство са Русијом, али да је Београд и снажан партнер Вашингтона и да војну опрему купује и од Француске и САД.

Према Годфријевим речима, у Србији разумеју важност диверзификације извора енергије.

“Ако се ослањате само на Русију, биће теже постићи повољнију цену. За дугорочну енергетску будућност, за Србију је најбоља диверзификација, јер ће тако имати бољу цену”, изјавио је Годфри и рекао да очекује да ће се Србија ускоро снабдевати гасом и преко Грчке.

Говорећи о тендеру за увођење мобилне мреже пете генерације – 5Г, Годфри је оценио да је важно да Влада Србије донесе суверену одлуку приликом избора компаније којој ће бити поверен тај посао.

“Многе америчке компаније сматрају да су кинеске фирме непоуздане и то би могло утицати на стране инвестиције у Србији”, рекао је Годфри.

“Београд и Приштина морају сами доћи до решења”
Годфри упозорава да нестабилна ситуација у Босни и Херцеговини може имати лоше последице за наставак економског раста Србије.

Нада се да члан Председништва БиХ Милорад Додик швата да је будућност Републике Српске у БиХ.

Што се тиче односа између Београда и Приштине, Годфри је оценио да морају сами доћи до решења.

“Не могу решење утврдити Европска унија, САД или Русија, јер онда неће бити трајно”, рекао је Годфри и изразио очекивање да ће Београд и Приштина остварити већи напредак у нормализацији односа.

“Србија је на добром путу да унапреди изборне услове”
Годфри је рекао и да очекује да ће сви грађани Србије учествовати на предстојећим изборима и добити прилику да изразе своје ставове.

“Србија је на добром путу да унапреди изборне услове, али има још много посла. Надам се да ће сви кандидати имати једнак приступ медијима”, рекао је Годфри и истакао да бојкот избора никоме не користи и да бирачи очекују да ће се у следећем сазиву парламента чути различити ставови и мишљења.

Годфри је изразио наду и да ће грађани учествовати на референдуму о уставним променама везаним за правосуђе.

“Уставне реформе су важне за пут ка ЕУ. Недостатак транспарентности у правосуђу је велика препрека”, оценио је Годфри.

Констатовао је да се политика Вашингтона према Србији и Западном Балкану не мења, без обзира на то ко је амбасадор САД у Београду.

“Протеклих година су се односи између Београда и Вашингтона драстично поправили”, рекао је Годфри.

Подели на: