Најновије вести

Годфри: САД настоје да подрже Србију у њеним развојним циљевима

Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) ових дана прославља 20 година рада у Србији. Програм који се односио на изградњу и реновирање претворио се у развој институција у Србији. Циљ Америке је исти као циљ Србије и САД настоје да подрже Србију у њеним развојним циљевима да постане чланица ЕУ и сви се фокусирамо на тај циљ, каже за РТС амбасадор САД Ентони Годфри.

 

УСАИД је основао бивши председник САД Џон Кенеди, 1961. године, са циљем да унапреди међународни развој и хуманитарне акције.

Разговор Гордане Стијачић и Ентонија Годфрија
Гостујући у Јутарњем програму Годфри каже да су циљеви агенције остали исти.

“Желимо да помогнемо партнерима да се развију на демократски и економски прихватљив начин. Веома сам поносан да УСАИД није страначка организација већ има подршку и републиканаца и демократа. Наша мисија, посебно у Србији, углавном је остала иста, константна и поносан сам на резултате које смо постигли у Србији”, истакао је амбасадор САД.

Додао је да је веома поносан на резултате програма под називом “ревитализација заједнице кроз демократску акцију”.

“У том пројекту смо инвестирали преко 200 милиона долара, а укупно за 20 година 882 милиона долара. Кроз овај конкретан пројекат локалне заједнице су гласале о одређеним пројектима и изабрали су како ће да се развијају, да ли је то било реновирање школа, путева, мостова. Људи су се укључили у пројекте и то је било право партнерство”, нагласио је Годфри.

Каже да је веома поносан на посао који је УСАИД урадио последњих 20 година.

“Помажемо Србији да се развије у складу са развојним циљевима које је сама одабрала и веома сам поносан на партнерство које имали последње две деценије. Драго ми је да прошле недеље премијерка Ана Брнабић рекла како рад са УСАИЂом обележава сарадњу”, поручио је амбасадор САД.

Подсећа да Америчка агенција за међународни развој сарађује са Србијом и у борби против пандемије ковида 19 и да се опет ради кроз партнерство.

“Влада САД је веома поносна на помоћ коју је послала Србији. То је сарадња, више волим да зовем сарадња него помоћ. Већина тог новца је отишла кроз усаид и Црвеном крсту Србије”, каже Ентони Годфри.

Истиче да ће УСАИД наставити да помаже да Србија настави да развија сопствене демократске институције а посебно у њеном економском развоју.

“Желимо да Србија постане конкурентна у региону, да се развија и у сарадњи са својим партнерима желимо да унапреди напредак у зеленој енергији. То је веома важно администрацији председника Бајдена и заједнички циљ Србије и САД да постане чаница ЕУ”, поручио је Годфри.

Према његовим речима, 2021. била је веома напорна година, чудна година са пандемијом и да су морали да изналазе нове начине рада, да нађу начине да унапреде трговинске односе, који су процветали.

“Највећу ствар коју ће понети из Србије је колико сам топло дочекан, колико је дивна земља, култура али пре свега пријатељства и људи које сам упознао. У Србији постоји доста изазова са којима се тренутно суочава. Драго ми је да је ЕУ отворила неколико поглавља и да ће Србија наствити на свом путу ка ЕУ. Следећа препрека је довршавање правосудне реформе, иде се ка референдуму што је веома важно. Подржавамо регионалне економске интеграције, као што је Отворени Балкан и биће узбудљиво време испред нас”, поручио је амбасадор САД у Србији Ентони Годфри.

 

Подели на: