Најновије вести

Господ непрестано брине о човеку

У Ливађу прослављен Спасовдан, сеоска слава

Светом литургијом у селу Ливађе у општини Липљан, свечано је обележен велики православни празник Спасовдан, уједно и сеоска слава. Храм посвећен Светом Григорију Богослову био је мали да прими све вернике који су дошли како из села тако и из околних места. Сав у цвећу, уз мирис тамјана али и жагор деце, храм и верници у њему изгледали су посебно свечано. Баш онако, казао је у својој беседи верницима отац Јован Цветковић парох грачанички, како и треба да буде за Спасовдан, за дан васкрсења нашег господа Исуса Христа.
-Ово је дан радости, дан спасења за човека. Ништа се у животу Христовом није дешавало без разлога. Све што је чинио и догађаји у којима је учествовао заправо су догађаји за нас, за наше спасење, јер је Он зато и дошао на овај свет. Бог који је од стварања света бринуо о човеку обећао је да ће послати Месију, спаситеља, избавитеља, и он је дошао у лику богочовека Исуса Христа, казао је у својој беседи отац Јован.
Он је питао зашто се после 40 дана тај Богочовек узнео на небеса, пред лицем својих ученика.
-Зато што је са неба и сишао. Онај коме је престо небо, на необичан и нешватљив начин за нас и наш разум, без икаквих помагала узнео се на небо. То испуњује апостоле и они непрестално пребивају у молитви. Господ каже да се све дешава по писмима, по ономе што су пророци говорили. Све је устројено да човек дође до спасења. А до њега се долази преко Христа васкрслога, преко Христа богочовека. Благо ономе ко има стрпљена да то доживи, да то види и да постане део његовог живота, беседио је отав Јован и додао:
 На зидовима овог храма приказани су ликови светитеља што из нашег рода, што из других народа. Они су ти који су шватили, разумели,  и којима је Бог отворио очи да разумеју шта значи васкрсење, вазнесење, и да Господ непрестано брине о човеку, да се никада не удаљава од човека. Супротно је, човек се често удаљи од Бога. Онда када помислимо да се Бог удаљио од нас, треба добро да размислимо  да се нисмо ми удаљили од Њега.
Мештани Ливађа окупљени у сеоској цркви свима су пожелели много здравља, среће и мира, али и да нас је сваким даном све више у црквама.
Ливађе је смештено у најплоднијем делу Широког поља у централном делу Косова и Метохије. Надалеко су познати по квалитетним пољопривредним производима, или како сами воле да кажу: ”Уз мало рада нема шта не може да успе на овој нашој земљи”.
М.Ч.
Подели на: